Dedecam dolblij met brandweerauto

1 december 2009 om 00:00 Nieuws

Beide mannen zijn nu weer terug naar hun geboortestreek. Deze of volgende maand worden de wagens per schip vanuit Rotterdam vervoerd naar Turkije. De provincie Isparta is één van de armste streken in Turkije. In Dedecam is nu helemaal geen brandweerwagen, maar wel regelmatig brand. Gemeenteraadslid Ibrahim Elmaci nam daarom vorig jaar het initiatief voor de schenking van het in Nederland afgeschreven materieel. Zijn voorstel werd raadsbreed gesteund, waarop de organisatie van het één en ander kon beginnen.

Spoedcursus brandweer en reiniging GORINCHEM/DEDECAM - Gorinchem en het Turkse stadje Dedecam in de provincie Isparta zijn geen zustersteden, maar vanaf nu wel met elkaar verboden. Binnenkort krijgt Dedecam namelijk een afgeschreven brandweerwagen en een afgeschreven vuilniswagen van de gemeente Gorinchem cadeau. Afgelopen weken volgden Mehmet Demirli en Fahri Kursuncu uit het Turkse plaatsje hier een spoedcursus voor de bediening van beide wagens en wat de mogelijkheden zijn.

Ondertussen is de stichting Dedecam met deelnemers uit Gorinchem en Leerdam opgericht. Deze stichting zamelt geld in en organiseerde onder andere het bezoek van de Turkse delegatie aan Gorinchem. Ook verzorgt de stichting het transport van beide wagens naar hun nieuwe bestemming.

De Turkse delegatie reageerde buitengewoon enthousiast over de aanwinsten. ,,Nu is er helemaal geen brandweerwagen met alle gevolgen van dien,” legt Ibrahim Elmaci uit. Zowel de Gorcumse brandweermensen als de Reinigingsdienst van de gemeente hebben Mehmet Demirli en Fahri Kursuncu zo goed mogelijk op weg geholpen. Zij moeten hun kennis nu weer doorgeven aan andere brandweer- en reinigingsmannen.

advertentie
advertentie