Fase 2 Kavelruil Land van Heusden en Altena succesvol van start

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Bij Golfpark de Almkreek in Almkerk vond vorige week donderdag een informatieavond plaats over het project ‘Kavelruil Land van Heusden en Altena fase 2’. Alle agrariërs met meer dan 2 hectare grond in het projectgebied waren uitgenodigd om bij deze informatieavond aanwezig te zijn. Zo’n 100 personen waren bij de avond aanwezig. De hoofddoelstelling van dit revitaliseringsproject in de Wijde Biesbosch is agrarische structuurverbetering in het Land van Heusden en Altena. Deelname aan de kavelruil is vrijwillig. Er hebben zich al 18 geïnteresseerden voor het project aangemeld.

Deelnemers lieten zich voorlichten door projectleider Peter Buster (DLG), voorzitter van de projectgroep Piet van Steenoven, hoofdbestuurslid van de ZLTO Herman van Ham, voorzitter van de ZLTO Afdeling Altena Biesbosch Riet de Graaf, kavelruilcoördinator Frans Smits en André van Wijlen, deelnemer aan de vorige fase van het kavelruilproject. De sprekers gingen in op het verloop van de vorige fase, de voorwaarden voor deelname en de deelnamekosten. De verwachting is dat deze 2e fase soepel gaat verlopen; de betrokken organisaties zijn goed op elkaar ingespeeld en de voorwaarden zijn helder. Zo betalen alleen agrariërs die daadwerkelijk grond ruilen, een vergoeding van € 124,- per toebedeelde hectare.

De conclusie van de avond was dat dit revitaliseringsproject veel voordelen biedt voor de agrariërs in het Land van Heusden en Altena. Percelen dichter bij de huiskavels verminderen de vervoerskosten en grotere percelen zorgen voor een vermindering van de bewerkingskosten. Personen die interesse hebben om deel te nemen in dit kavelruilproject kunnen een aanmeldingsformulier opvragen bij Steffie Verspeek van Dienst Landelijk Gebied, telefoon: 013-5950781, e-mail: s.verspeek@minlnv.nl.

Het project ‘Kavelruil Land van Heusden en Altena fase 2’ maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel revitalisering genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de gebiedscommissie Wijde Biesbosch.

advertentie
advertentie