Met Bach van advent naar kerst…

9 december 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De pasbenoemde hoofdorganist van de Grote Kerk, Gerben Budding, geeft in de laatste week van Advent een bijzonder concert. Ter voorbereiding op het komende Bach-jaar worden bezoekers dinsdag 22 december in de Grote Kerk aan de hand van orgelmuziek van Johann Sebastian Bach meegevoerd van de Adventstijd naar het hoogfeest van Kerst.

Alhoewel het Gorcumse orgel geen Barokorgel is gedijt de muziek van Bach toch prima op het instrument, mede door de aanwezigheid van het oude pijpwerk uit het voormalig orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz (1761). Op het presentatieconcert van Gerben Budding in september klonken al drie vrije orgelwerken van Bach. De 22ste worden veel Advent- en Kerstkoralen van deze componist uitgevoerd, zoals onder andere het bekende koraalvoorspel over 'Nun komm der Heiden Heiland' en de monumentale variatiereeks over 'Vom Himmel hoch, da komm ich her' (een Kerstlied voor kinderen van de hand van Maarten Luther). Het programma wordt respectievelijk geopend en besloten met de Fantasie en Fuga in g klein BWV 542 en het Praeludium en Fuga in C groot BWV 547. Voor het eerst in de geschiedenis van de orgelconcerten in de Grote Kerk is er om 19.45 uur een speciale toelichting van de concertgever op het programma. Op onderhoudende wijze krijgen belangstellenden allerlei achtergrondinformatie over de muziek en de uitvoeringswijze aangeboden. Daarnaast zullen zij ook voorbereid worden op hun aandeel in het concert…

Zowel als organist, klavecinist en dirigent heeft Budding zeer veel ervaring met de muziek van Johann Sebastian Bach en de Oude Muziek in het algemeen. Zo is hij als klavecinist en organist actief in meerdere barokensembles en ontving hij lessen van gerenommeerde Oude Muziek specialisten als Daniël Brüggen en Siebe Henstra. Maar evengoed voert hij graag en veelvuldig romantische en moderne muziek uit. Zo komen op zijn concertprogramma’s regelmatig de grote orgelwerken van bijvoorbeeld Franck, Vierne en Messiaen voor en dirigeerde hij recent twee concerten met het Requiem van Duruflé en motetten van Poulenc.

Het concert begint om 20.00 uur, toelichting om 19.45 uur. Na afloop is er koffie en is er gelegenheid tot ontmoeting en napraten met de organist. Gratis parkeren in parkeergarage Kazerneplein. Landgoed Gerianna uit Werkendam is aanwezig met bijzondere CD’s.

advertentie
advertentie