‘Een uniek stukje beleving’

13 december 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Geen enkel kind is hetzelfde. Dat geldt ook voor scholen en de buurten waarin ze staan. Daarom pakken wij het ook nooit op dezelfde manier aan…we hebben geen standaard lesje dat we draaien.” Aan het woord zijn Sylvia Terwisscha van Scheltinga en Joke van der Nat. Hun bedrijf Cultuur op Maat opent komende woensdag hun nieuwe culturele bedrijfsruimte.

Door Mirjam de Swart

Het voormalige clubgebouw van Unitas aan de Voermanstraat in Gorinchem heeft een ware metamorfose ondergaan. Het mintgroen dat werkelijk overal terugkwam is vervangen door frisse witte wanden en vrolijke felle kleuren. Sylvia en Joke zijn nog druk bezig met de ‘finishing touch’, want woensdag moet het er allemaal perfect uitzien. Het tweetal is erg blij dat ze nu eindelijk een eigen stekkie, met relaxhoek, hebben van waaruit ze kunnen werken.

Drie jaar gelden begonnen Joke en Sylvia met een bedrijf Cultuur op Maat. Ze wilden cultuur onder aandacht brengen van kinderen. Joke: ,,Op school ligt de nadruk vaak op het lezen, schrijven en rekenen. Wij willen benadrukken dat andere meer creatieve vaardigheden ook erg belangrijk zijn. We laten de kinderen daar ook vrij in. Ieder kind heeft zijn eigen beleving en alles kan en mag. Niks is fout.”

,,We laten kinderen ook met elkaar over elkaars werk praten. Ze gaan met elkaar in gesprek en geven elkaar complimenten. Zo leren ze elkaar ook begrijpen. We gaan uit van het principe: ‘een tippie of een toppie’. Een tip voor als je advies wil geven of een top omdat je het helemaal geweldig vindt,” vult Sylvia haar mededirecteur aan.

Cultuur op Maat werkte voorheen veel op locatie. In samenspraak met bijvoorbeeld een school bedenkt het tweetal een workshop. Omdat geen enkel kind hetzelfde is, ontstaan er vaak verrassende eindresultaten en moet er ook nog wel eens flink geïmproviseerd worden. Sylvia: ,,Het is mooi om te zien dat kinderen blij zijn met hun eigen ding. Ooit hadden we een project over geheimen. Kinderen moesten toen allemaal een deur maken met daarachter hun geheim. 800 deuren hadden we en geen een was er hetzelfde, prachtig.”

Nu Cultuur op Maat een eigen bedrijfsruimte heeft gaan Sylvia en Joke een nieuwe uitdaging aan. ,,We willen meer aan kennisoverdracht gaan doen. Dus workshops voor leerkrachten. Maar we denken ook aan workshops waar kinderen zich voor in kunnen schrijven. Workshops waar zaken als schilderen en muziek bijvoorbeeld aan elkaar gekoppeld worden. Voor volwassenen willen we ook beginnen met een workshop waarin buikdansen en drama met elkaar worden gecombineerd.”

Maar Cultuur op Maat kan ook ingezet worden bij de organisatie van kleinschalige bedrijfsuitjes en familiefeestjes. Een workshop rappen of een 1001 nacht als familiedag, het is zo gek niet te bedenken. ,,Wij bieden een uniek stukje beleving.”

Voor meer informatie: www.cultuuropmaat.nl

advertentie
advertentie