Herinrichten Gasthuisstraat en vervangen riolering

14 december 2009 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Vanaf maandag 4 januari wordt het riool in de Gasthuisstraat vervangen en de gehele bestrating vernieuwd. Dit riool is ruim honderd jaar oud. In het begin van de jaren negentig is dit riool al eens gerenoveerd. De staat van het riool is verslechterd en aan vervanging toe. Tevens worden bij alle woningen/winkels vanaf de gevels de rioolaansluitingen vernieuwd.

Omdat het hier een ingrijpende klus betreft heeft de gemeente in de zomer van dit jaar al contact opgenomen met diverse winkeliers, bewoners en/of belanghebbenden. In samenwerking met hen is overeengekomen dat het eerste kwartaal van 2010 de meest gunstige periode van uitvoering is. Dit brengt wel het risico van een periode van vorst met zich mee. Er wordt vanuit gegaan dat de werkzaamheden circa drie maanden gaan duren. Dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

De Gasthuisstraat zal worden ingericht zoals ook de Hoogstraat en de Arkelstraat zijn ingericht. Het grootste verschil is dat de natuurstenen loper die voor de winkels ligt wordt uitgevoerd als een strakke plaat met kleine, dichte voegen. Op de kruising Gasthuisstraat Kelenstraat zal het bestaande natuurstenen vlak opnieuw worden aangebracht met een nieuwe blauwe wimpel. Bij wijze van proef worden de oude natuursteen tegels in het werk opgeruwd en worden de voegen afgedicht. De gemeente verwacht hiermee een minder gladde vloer en daardoor een veiligere situatie te creëren voor de gebruikers. Als deze proef succesvol is kan dit later ook op andere natuurstenen verhardingen worden toegepast.

Mede naar aanleiding van de informatieavond voor belanghebbenden heeft de gemeente besloten om de werkzaamheden in de eerste drie maanden van 2010 uit te voeren. Na de jaarwisseling wordt gestart op de kruising met de Kelenstraat, hierna gaan de werkzaamheden richting de Kruisstraat. Om de overlast tot een minimum te beperken is er een gefaseerde werkwijze voorgeschreven die er als volgt uit zal zien:

a) Vervangen huisaansluitingen riolering vanaf de gevel tot ca. 3 meter in de rijbaan (onder de aanwezige kabels en leidingen door). Tijdens deze werkzaamheden wordt er op twee of drie plaatsen voor een pand een put gegraven om de huisaansluiting te vervangen, na de werkzaamheden wordt de bestrating weer tijdelijk teruggebracht. De rest van de straat normaal toegankelijk.

b) Vervangen riolering, aanbrengen van de lijnafwatering en aanbrengen gele klinkerverharding in het midden van de straat. Tijdens deze werkzaamheden zal er voor de winkels een voetgangersstrook begaanbaar blijven. De winkeliers wordt verzocht zeker in deze periode geen uitstallingen voor hun winkel te plaatsen.

c) Aanbrengen natuurstenen loper voor de winkels en gele klinkers tussen de natuursteenstrook en de gevel. Deze werkzaamheden zullen per zijde worden uitgevoerd. Tijdens deze werkzaamheden zullen de winkels tijdelijk minder toegankelijk zijn op de plaats waar de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Met elke opvolgende fase zal pas worden gestart als de vorige fase is afgerond, de werkzaamheden zullen elkaar als een doorlopend treintje opvolgen.

Tijdens de werkzaamheden zal de Gasthuisstraat moeilijk en vaak helemaal niet toegankelijk zijn voor (vracht)auto’s. De gemeente verzoekt de winkeliers hier met een bevoorrading rekening mee te houden. Ook verbouwingen en verhuizingen zullen in deze periode lastiger uitvoerbaar zijn door een beperkte toegankelijkheid van de straat en panden.

advertentie
advertentie