Eerste fase The Dutch nadert einde

22 december 2009 om 00:00 Nieuws

Als het aan Phil Helsby ligt, wordt in 2018 de Ryder-cup op de gloednieuwe golfcourse in Spijk gehouden. Dit prestigieuze golfevenement tussen de beste spelers van de Verenigde Staten en Europa vindt om de twee jaar plaats. Helsby: ,,Qua exposure is het na de Olympische Spelen en de WK voetbal het grootste evenement ter wereld. Het trekt ruim 45.000 bezoekers per dag en wordt in 177 landen op de TV uitgezonden en door ruim 500 miljoen mensen bekeken. Vrijdag hebben wij een gesprek gehad met het Ryder bid-committee en die waren enthousiast over onze plannen en de nieuwe professionele golfcourse welke wij nu aan het ontwikkelen zijn in Spijk.”

Keihard werken om Ryder Cup binnen te halen SPIJK - De eerste fase van The Dutch, een International Championship golfcourse, aan de Spijkse Haarweg wordt volgend jaar opgeleverd. Daarna volgen nog de aanleg van een tweede 18 holes baan voor regionale golfers, de bouw van een golfacademie en een lodge. In totaal wordt er tussen de 60- en 70 miljoen euro geïnvesteerd in het ambitieuze project. Voor Phil Helsby, directeur van The Dutch, gaat een droom in vervulling, maar zou het nog mooier kunnen worden als hij er in slaagt in 2018 de prestigieuze Ryder Cup naar Spijk te halen. De sympathieke Schot schat de kansen van The Dutch in op 50 procent.

Door Gerard Droog

Het project in Spijk bestaat volgens de golfprofessional uit vier fases en is een initiatief van 12 investeerders, allen afkomstig uit de golfsport. Helsby: ,,De eerste fase bestaat uit de aanleg van een golfcourse voor zakelijke golfers, ontworpen door bekende topgolfer en golfbaanarchitect Colin Montgomerie. Dit wordt de modernste baan in Europa. Het ecologische aspect staat bij de aanleg van de baan en de bouw van het clubhuis centraal. Zo wordt bijvoorbeeld water uit de natuur onttrokken voor de irrigatie van de course, maar dat geven wij weer gezuiverd terug aan diezelfde natuur. Met het Waterschap zijn daar goede afspraken over gemaakt. In oktober 2010 is de oplevering van fase één gepland. In het voorjaar van 2011 zal de officiële opening plaatsvinden.”

De tweede fase bestaat uit de aanleg van een 18 holes baan, bestemd voor amateurspelers, terwijl in fase drie en vier de bouw van een golfacademie en een lodge met 40 suites staan gepland. Spelen op de wedstrijdbaan zal echter niet voor iedereen zijn weggelegd. Helsby: ,,Wij geven 1000 certificaten a raison van 42.000 euro uit. Eenmaal in het bezit van een dergelijk certificaat ben je mede-aandeelhouder van The Dutch. Ons streven is om er 900 uit te zetten. Op dit moment, ruim voor de opening van de baan, zijn er al 850 verkocht. Het gaat dan vooral om zakelijke golfers die het lidmaatschap gebruiken als businesstool. Voor het lidmaatschap moet je worden voorgedragen door een ander lid, maar in specifieke gevallen wordt gekeken naar een oplossing op maat.”

Met de verwezenlijking van het project gaat voor Phil Helsby en de zijnen een droom in vervulling. Die droom kan nog groter worden als de organisatie van de Ryder Cup in 2018 wordt binnengehaald: ,,In april 2010 bieden wij ons bid-book aan de organisatie aan. Zou je mij vorig jaar gevraagd hebben over onze kansen, had ik 10 procent genoemd. Na het gesprek van vrijdag durf ik het percentage 50 procent te noemen. Rotterdam heeft het evenement als City of Sports inmiddels geadopteerd en er zijn contacten met de minister van economische zaken, Maria van der Hoeven, geweest. Niet alleen voor Nederland, maar ook voor onze regio, zou het absolute top zijn als wij dit evenement kunnen binnenhalen.”

advertentie
advertentie