Brabants Landschap en Waterschap Rivierenland kopen bos bij Fort Altena

24 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLEEUWIJK - Brabants Landschap en Waterschap Rivierenland kochten deze maand samen ongeveer 12 hectare bos aan bij Fort Altena. Het betreft het noordelijk gedeelte van het bos tussen Sleeuwijk, de Rijksstraatweg en het afwateringskanaal.

Het bos vormt een cruciale schakel in de robuuste ecologische verbindingszone (revz) Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze robuuste verbinding moet de grote natte natuurgebieden Biesbosch, Vechtplassen en Naardermeer met elkaar verbinden, zodat soorten als de bever, otter, roerdomp en grote karekiet zich weer tussen deze gebieden kunnen verplaatsen. Met de aankoop ontstaat de mogelijkheid om het bos zo optimaal mogelijk in te richten voor deze soorten. Het zuidelijk deel van het bos tussen het afwateringskanaal en de Tol is gekocht door een particulier die het als natuurgebied in stand wil houden.

Naast de realisatie van de robuuste ecologische verbindingszone ontstaan er met de aankoop van het bos ook mogelijkheden voor de aanleg van het Liniepad. Het Liniepad is een wandel- en fietspad van Fort Bakkerskil naar de vesting Woudrichem. Het pad loopt via Fort Altena, de Zandwijkse en Uitwijkse molen en het landgoed Kraaiveld. Brabants Landschap, Waterschap Rivierenland, de gemeenten Werkendam en Woudrichem en Gebiedscommissie Wijde Biesbosch werken samen aan dit project. Verder gaat Waterschap Rivierenland in een gedeelte van het aangekochte gebied tevens een waterbergingsgebied realiseren.

De realisatie van de robuuste ecologische verbindingszone Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel revitalisering genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de gebiedscommissie Wijde Biesbosch.

advertentie
advertentie