Sparta/Athene

29 december 2009 om 00:00 Nieuws

De gemeente wil op de bewuste locatie 70 appartementen bouwen. Daarnaast komen er 4 vrijstaande woningen in de nabijgelegen tuin van Den Breejen. Nu staan er 35 woningen in dit gebied en is het volgens de bewoners een ‘oase van groen’. Volgens de plannen komen er straks 70 in flats tot wel 21 meter hoog. Zo blijft er niets over van de ‘verstilde oase’ en ‘het lommerrijke groen’. Volgens de voorzitter van de belangenvereniging Haarwijk-Zuid moet het bouwplan een miljoen euro opbrengen. ,,Dat kan ook met een veel eenvoudiger, lichter en luchtiger bouwplan.” Dergelijke plannen zouden in een vroeg stadium al van de tekentafel zijn verdwenen.

RvS wil eerst een onderzoek naar gevolgen verkeer GORINCHEM - De Raad van State heeft onlangs uitspraak gedaan in de zaak die de belangenvereniging Haarwijk-Zuid had aangespannen tegen de gemeente Gorinchem. Volgens de Raad van State is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de verkeersproblemen die kunnen ontstaan. Het vaststellen van het bestemmingsplan voor Sparta/Athene en Den Breejen zijn dan ook voorlopig geschorst tot dat een onderzoek dat in opdracht van Raad van State door Stichting Advisering Bestuursrechtspraak wordt uitgevoerd meer inzicht geeft in de gevolgen voor het verkeer in dit gebied. De Raad van State eist een schorsing om ‘onomkeerbare ontwikkelingen’ te voorkomen. RvS verwacht dat het verkeersonderzoek half januari afgerond is. De gemeente kan dan een verzoek tot opheffing van de schorsing indienen.

Belangenvereniging Haarwijk-Zuid heeft in november van dit jaar de voorzitter van de Raad van State verzocht een voorlopige voorziening te treffen. Dit naast de bodemprocedure die de vereniging heeft aangespannen tegen de gemeente. Begin december werd dit verzoek behandeld tijdens een zitting van de Raad. Van Laak is van mening dat de gemeente Gorinchem onjuiste informatie heeft gegeven tijdens de zitting van 4 december. ,,De gemeente beweerde dat de straat Sparta 7,5 meter breed is. Maar deze straat is op zijn breedste punt slechts 4,8 meter breed. Het Orakellaantje is zelfs maar vier meter breed. Wanneer er op deze plek zo’n groot project wordt neergezet als het bouwplan dat de gemeente voor ogen heeft voorziet de vereniging ‘Haarwijk-Zuid’ de nodige verkeersproblemen.”

Ook zou de gemeente niet de juiste informatie hebben gegeven wat betreft het aantal verkeersbewegingen dat leerlingen van het voormalige gymnasium zouden veroorzaken. ,,Dit was destijd veel minder dan de gemeente tijdens de zitting aangaf.” Voor de voorzitter van de Raad van State was het, op basis van de informatie die tijdens de zitting is gegeven, onduidelijk of er inderdaad geen onaanvaardbare verkeerssituatie kan ontstaan zoals de gemeente beweert. RvS heeft het bouwplan dus voorlopig geschorst en laat eerst een onderzoek uitvoeren. De uitspraak heeft echter een voorlopig karakter en heeft geen invloed op de bodemprocedure.

De volledige oppositie, CDA, Groenlinks en SP. waarschuwde het college in juni van dit jaar al dat het bestemmingsplan voor Sparta/Athene niet goed was voorbereid. ,,Er werd destijds te weinig geluisterd naar de ‘goed beargumenteerde’ bezwaren tijdens de inspraakronden. Nu moeten we constateren dat we gelijk hebben gekregen,” aldus Cees van de Roest, namens de voltallige oppositie. Ook betreuren zij het dat ze onvoldoende zijn ingelicht over het lopende proces. ,,We wisten niet eens dat dit verzoek was ingediend, laat staan dat er een uitspraak was gedaan. In januari gaan we hier zeker scherpe vragen over stellen,” vult Eva Dansen van de SP aan.

De gemeente Gorinchem ziet geen aanleiding om uitgebreid te reageren op de uitspraak van RvS. ,,Het is zoals het is. Zo gaat dat in een democratie. We wachten het onderzoek af en zullen dan een verzoek tot opheffing van de schorsing indienen,” aldus gemeentevoorlichtster Sylvia Suvaal.

u Zie ook pagina 3.

advertentie
advertentie