Gorcumse freestyler Daniël Rooseboom gaat voor goud op het WK

15 januari 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Daniël Rooseboom (29) groeide op in Gorinchem, maar is inmiddels wereldwijd bekend als één van de beste Football Freestylers op aarde. Na twee keer op rij tot beste van Nederland te zijn gekroond, is het nu tijd voor zijn grootste ambitie: Wereldkampioen worden.

Door Roy Pellikaan

,,Het allermooiste aan Football Freestyle is dat je geen lid van een club hoeft te zijn. Met alleen een bal en doorzettingsvermogen kan je al een heel eind komen.”, aldus Daniël. Toch wordt hij op 5-jarige leeftijd lid van GJS. Doorloopt daar alle jeugdselecties en komt daarna bij het 2e elftal. Kort daarop besluit Daniël met een groep vrienden een jaar te gaan backpacken in Australië en bij terugkomst gaat hij op recreatief niveau in de lagere elftallen van de club uit Dalem spelen. In deze periode komt het al regelmatig voor dat Daniël veel vroeger op het trainingsveld aanwezig is dan zijn teamgenoten. ,,Op deze manier kon ik nog even lekker alleen met de bal zijn om mijn freestyle kwaliteiten bij te schaven.”

Geïnspireerd door de legendarische clip van Maradona (Life is Life), besteedde Daniël dagelijks vele uren in zowel zijn achtertuin als op verschillende pleintjes. Hij merkte dat als je veel traint en gedisciplineerd te werk gaat, je alles kunt doen wat je maar wilt. Zo ontwikkelde hij binnen korte tijd zijn eigen stijl en trucs. Daniël vervolgt: ,,Football Freestyle was toen nog niet echt heel groot en op dat moment ook nog geen serieuze sport.”

Auditie

Daar kwam bij aanvang van het nieuwe millennium echter al vrij snel verandering in. Verschillende websites boden de mogelijkheid om zelfgemaakte video’s te plaatsen, dit deed Daniël dan ook. De feedback die hij hierop ontving deed hem beseffen dat er wellicht wel een toekomst voor hem was weggelegd in dit wereldje. Zo mocht hij op een gegeven moment auditie doen in Rotterdam. Daniël: ,,De zenuwen gierden door mijn lijf, ik was namelijk totaal niet gewend om op te treden voor publiek.” De auditie ging gelukkig niet zo slecht dan Daniël zelf dacht en hij werd daarna steeds frequenter uitgenodigd om demonstraties en clinics te geven. Daniël kreeg steeds meer publiciteit en hij besefte dat, mocht hij door willen groeien in deze branche, hij daar meer aandacht aan moest gaan besteden.

Vol lof

Inmiddels was het 2007 en Daniël werd uitgenodigd om deel te nemen aan het EK in Oostenrijk. Op dit EK bereikte hij de achtste plek. Helemaal niet gek uit een deelnemersveld van ca. 20 personen en als debutant. Dit was het moment waarop Daniël naam maakte als Europese topper. Tevens was dit het moment waarop zijn huidige sponsor Monta (Surinaams voor voetbalschoenen) zich meldde. Ze waren erg onder de indruk en wilden hem graag contracteren. Daniël kreeg waar hij al die jaren zo hard voor heeft gewerkt: hij werd fulltime professional. En doordat Monta naast sponsoring ook als management fungeerde, stroomden de boekingen letterlijk binnen. Daniël bleef actief tijdens verscheidene kampioenschappen. Zo werd hij in 2008 derde op het EK en heeft hij op het WK in Brazilië datzelfde jaar de kwartfinales gehaald. Hierin werd hij uitgeschakeld door de uiteindelijke wereldkampioen. Desondanks was de jury, die bestond uit de grootheden Davids, Bebeto en Falçao, vol lof over Daniël’s prestatie.

Hoogtepunt

Vorig jaar heeft Daniël opgetreden bij de opening van het nieuwe stadion van UEFA-Cup winnaar Shaktar Dontesk in Oekraïne. Hij trad op voor 65.000 mensen, terwijl internationaal bekende muzikanten als Beyonce en Shaggy live optredens verzorgden. Daniël’s absolute hoogtepunt tot op heden is echter dat hij op 23 oktober 2009 door een gerenommeerde jury onder leiding van Edgar Davids voor de tweede maal Nederlands kampioen werd. Inmiddels is Daniël uitgegroeid tot één van de beste Football Freestylers ter wereld en wordt daardoor ook regelmatig gevraagd om competities te jureren of om aan te treden in commercials, waar ter wereld dan ook. Recentelijk heeft Daniël ook zijn kunsten vertoond tijdens het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in de Oosterbliek en op 3 april a.s. geeft hij een demonstratie tijdens het 80-jarige bestaan van GJS. ,,Ik vind het fantastisch dat ik in mijn geboorteplaats op mag treden voor vele bekende gezichten.” Maar zijn grootste ambitie is toch wel wereldkampioen worden. Deze kans heeft hij op 28 april 2010, op deze datum staat namelijk het eerstvolgende WK gepland.

u Voor meer informatie over Daniël en voor boekingen kunt u terecht op zijn website: www.danielfreestyle.com.

advertentie
advertentie