Elk jaar naar Haïti, maar nu even niet

4 februari 2010 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Als vrijwilligers van de Stichting World Servants Nederland zijn we naast ons gewone werk in het onderwijs in de regio, als project officers vast met het land Haïti verbonden.

Daardoor bezoeken we Haïti minstens één maal per jaar. Ons werk bestaat dan uit het voorbereiden van een bouwproject zoals elke zomer wordt uitgevoerd door een groep vrijwillig daar werkende Nederlandse jongeren. Deze werkzaamheden worden onder de vlag van World servants gecoördineerd en uitgevoerd met lokale aannemers.

Meestal bouwen zijn dan een eenvoudig schoolgebouw, bestaand uit een enkele schoolklassen. Wij bereiden hun reis voor door plaatselijk onderzoek te doen naar locatie van overnachten, vervoer, aanvoer van bouwmaterialen, enzovoorts.

Ook voor 18 februari lagen de tickets klaar. We zouden met een missionaris van de vlak bij Port-au-Prince gelegen missiepost naar het noord-westen rijden om daar de situatie te verkennen voor een komend bouwproject deze zomer. Maar ons werk moet vanwege de aardbeving uitgesteld worden, waarschijnlijk tot mei van dit jaar. De mensen van de missiepost hebben hun handen vol aan het behandelen van de gewonden die tot in de laatste hoeken van hun ziekenhuis liggen. Soms wachtend op een noodzakelijke amputatie van bijvoorbeeld een verbrijzeld been. Verder is het de vraag of het vliegveld over twee weken al is vrijgegeven voor particuliere vluchten, of de wegen begaanbaar zijn en hoe het met de veiligheid van de reis staat.

Vorig jaar heeft een groep van Nederlandse vrijwilligers in de buurt van de hoofdstad geholpen bij de opbouw van enkele huisjes die door de toen woedende orkaan waren vernietigd. Het zou kunnen dat deze huisjes, waarmee de trotse bewoners zielsgelukkig waren, nu opnieuw door de aardbeving verloren zijn gegaan. Op deze manier zijn velen in Haïti na de ramp met de aardbevingen opnieuw teruggeworpen op een levensstandaard die zo hartverscheurend is dat we ons daar in het rijke Westen vaak geenvoorstelling van kunnen maken.

Toch zijn we naast deze enorme ramp tegelijk blij met de welverdiende aandacht die het land op dit moment van de hele wereld krijgt. Voorheen moesten we in onze omgeving nogal eens uitleggen dat we niet naar een vakantieland met toeristische "resorts" gingen. Inmiddels weet iedereen in Nederland waar het land ligt en is er een groter besef dat er werkelijk meer aandacht voor de bevolking van Haïti nodig is. Misschien dat de tijd voor hen is aangebroken dat de handen ineengeslagen worden om de beroerde politiek, corruptie, bodemgesteldheid, armoede, ligging in een orkaan- én aarbevingsgebied met vereende krachten te bestrijden.

Henk Vegt en Sia Hollemans, World Servants

advertentie
advertentie