Boeiend politiek debat bij IKG

23 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De verbreding van de A27 en de nieuwe Merwedebrug waren in het kader van bereikbaarheid meermalen aan de orde. Trix van der Torren (VVD) noemde deze ‘boost in de infrastructuur’ goed voor stad en bedrijfsleven. Uiteraard werd even over een tunnel gesproken, maar zoals Cees van der Roest (CDA) opmerkte is het kostenverschil tussen brug en tunnel aanzienlijk. En vertraging, daar zit het bedrijfsleven bepaald niet op te wachten.

Kennismaking wordt bron van inspiratie GORINCHEM – Het politiek debat bij de Industriële Kring Gorinchem (IKG) werd een interessante en levendige brainstormsessie over actuele zaken en nieuwe ideeën. Zo bleken de industriebazen wel oor te hebben naar een HBO dependance en zij zien de aanpak van de A27 ook als bron van inkomsten voor de gemeente als langs en boven de corridor door de stad bedrijfsvestigingen en woningen mogelijk worden.

Jaap den Ouden, member supervisory van Mercon, stond op en herinnerde de aanwezigen er aan dat Van Oort en Mercon indertijd een eigen ontwerp voor een nieuwe Merwedebrug helemaal gratis hadden ontwikkeld en ingediend bij de overheid. ,,Bij een tunnel is de ontsluiting van Gorinchem een probleem. Het lastige is bovendien dat de overheid niet voldoende vooruitkijkt en bij de besluitvorming geen overleg heeft met bijvoorbeeld de logistieke sector. Den Haag neemt geïsoleerd het besluit.”

Den Ouden ziet de vernieuwing van de A27 ook als een kans voor inkomsten voor de gemeente. ,,Je kan langs die hele corridor langs de Gildenwijk en eventueel boven op de rijksweg bedrijfsvestigingen en/of woningen mogelijk maken. Dat is dubbel ruimtegebruik en je beschermt de stad voor geluidsoverlast en fijnstof.” Bij de kennismaking noemde Pierre Schefferlie (PvdA) Gorinchem een ondernemende stad, die risico’s durft te nemen en verder wil investeren in bedrijventerreinen. Marcel Wildschut (D66) gaf het bedrijfsleven, dat nu zware tijden doormaakt, een compliment en sprak over hervorming van verzorgingsstaat naar ontplooiingsstaat. ,,Investeren in onderwijs en kennis, zorgen voor voldoende stageplaatsen en minder regeldruk waar het kan”, vatte hij kort samen. Cees van der Roest (CDA) haakte daar op in met het idee om te gaan lobbyen voor een dependance van HBO in de buurt van het nieuwe station Papland. Daar vlakbij komt bij het Da Vinci College een MBO techniek campus. Hoewel sommigen het hele HBO-idee meteen wegwuifden als onzinnig, bleken andere politici en enkele directeuren hier wel meer over te willen weten. Attema werft nu goed geschoold personeel bij HBO in Tilburg. ,,Het bedrijfsleven heeft zeker baat bij goed geschoolde mensen in techniek en economie,” aldus de directeur van Attema. Van der Roest lichtte toe dat ,,jonge mensen die verder willen leren nu weg gaan uit Gorinchem. Het zou beter zijn als we goed geschoolden voor de stad kunnen behouden.”

Tijdens het politiek debat kwamen nog tal van andere onderwerpen aan de orde. Afgesproken is om vaker dan eens in de vier jaar bij elkaar te komen om zo ideeën en bevindingen uit te kunnen wisselen. Na afloop is bij een rijk gevuld stamppotbuffet nog lang nagepraat.

advertentie
advertentie