Festival om Surinaamse indianen te helpen

25 februari 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – (Waarschijnlijk) voor de laatste keer slaat muzikaal Gorinchem de handen ineen om de Surinaamse Trio indianen te helpen. Plaats van handeling is zondag 7 maart ’t Huys van Breughel.

Door Aart Roza

De organisatie sprong al eerder in de bres voor de indianen en wist zo al enkele doelen te realiseren. Laatste wens is nu: het bouwen van twee lerarenwoningen in de buurt van de al gerealiseerde school. Rien de Vries – de drijvende kracht achter de projecten – trekt zich daarna terug. Voor het laatste, grotendeels muzikale, festival is weer eens getast in de buidel van de rijke Surinaamse muziektraditie, maar de programmering is tegelijkertijd enorm up to date. Bovendien zijn er enkele niet Surinaamse uitstapjes. Zo treedt bij de afterparty El Kroppo op met zijn band. De band - die in de prehistorie El Kroppo & the Bubble Gums heette - kwam door het festival in het kader van 50 Jaar Gorcumpop weer helemaal in beeld en speelt ook nu in dezelfde bezetting. Om die afterparty nog meer op te luisteren is daar M-Double U en verschillende dj’s.

Muzikanten die hun roots duidelijk in Suriname hebben liggen spelen daarvoor. BYentl kwam als baby naar Nederland en groeide op in een muzikale familie, waartoe bijvoorbeeld Ruth Jacott en Timeless behoorden. De lijst van artiesten waarvoor zij backingvocals verzorgde is even lang als divers. Wat te denken van Total Touch, maar ook De Dijk. Lee Towers maar ook Golden Earring. Lou Rawls en Candy Dulfer. Ruim een jaar geleden kwam dan eindelijk het eerste solo album uit dat meteen een doorslaand succes werd en verleden jaar werden de opnamen van de opvolger al gestart.

Fluitist Ronald Snijders is waarschijnlijk een van de meest integere muzikanten opererend vanuit ons land. Geboren in Suriname, maar vanaf 1970 woonachtig in Nederland bouwde hij een gigantisch breed oeuvre op. Hij bracht al meer dan 20 cd’s uit, waarin stijlen als jazz, funk en worldmusic belangrijke rollen vervullen, maar tevens drie cd’s met Surinaamse kinderliedjes. Als contrast: hij trad ook op met het Willem Breuker Collectief, dat een verademing is in de jazzy wereld voor muzikaal iets meer freakerig ingestelde liefhebbers, maar dan ook weer met het Metropool Orkest en het Dutch Jazz Orchestra. Het aantal prijzen dat Ronald inmiddels heeft gekregen is ongelofelijk, tot een koninklijk lintje toe. Tenslotte componeerde hij ook nog eens veel filmmuziek, tv- en radiotunes, wordt hij gezien als deskundige op het gebied van wereldmuziek en geeft workshops over Caraïbische muziek en jazzy improvisatie.

B.I.G. bestaat uit oprichter Franklin Brown, Clayton Peroti en Danny Sopacua. Een optreden van dit trio doet denken aan het draaien van dertig jaar disco- en dance geschiedenis. Alleen bij dat draaien mis je de fantastische aan Motown refererende choreografieën gecombineerd met de uit dezelfde stal bekende harmonieën.

Denise Jannah tenslotte werd in Suriname geboren in een zeer muzikaal domineesgezin. En wat dat voor vruchten kan afwerpen weten we in het geval van de Amerikaanse Aretha Franklin. Na een afgebroken rechtenstudie voltooide Denise het conservatorium en in ’91, was haar eerste album klaar en was zij aan het doorbreken in de musicalwereld. Bovendien vlogen de prijzen haar om het hoofd en werd opgetreden tijdens North Sea Jazz. In dat opzicht is het ook aardig te vermelden dat – na de tweede cd in New York te hebben opgenomen – ze voor de derde gecontracteerd werd voor Blue Note Records. Net als bij Ronald Snijders blijkt bij Denise Jannah haar enorme brede inzetbaarheid. Ze trad op met de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marinierskapel, de Maastreechter Staar, maar in New York ook met de Bob Belden Big Band en Cyrus Chestnut Trio. Om dat brede nog meer te benadrukken: met het Rosenberg Trio werd een thatertour gedaan, maar ze werkte ook samen met Ernst-Daniel Smid en Mathilde Santing en (weer) in Amerika met Eddy Floyd.

Aanvang 16.00 uur.

advertentie
advertentie