Snelle busverbinding omzeilt files richting Utrecht

26 februari 2010 om 00:00 Nieuws

P+R Meerkerk open

GORINCHEM - Elke dag op de A27 in de file naar Utrecht? Steeds vroeger opstaan om op tijd te komen? Dat hoeft nu niet meer. Reizigers uit de regio ten zuiden van Utrecht, kunnen nu snel naar het werk of naar school met het openbaar vervoer. Bij Meerkerk is namelijk een P+R Terrein geopend met een nieuwe bushalte. Enkele snelle buslijnen maken daar een stop en vervoeren reizigers verder naar hun bestemming. Het gaat om de Brabantliners 400 en 401 van Veolia (vanaf 24 februari) en de Qliners 387,388 en 389 van busmaatschappij Arriva (vanaf half maart). Dat betekent vijf keer per uur een bus tijdens de spitsuren. Deze bussen rijden naar de bedrijventerreinen en overstappunten in Utrecht en Nieuwegein.

Het parkeerterrein, waar plek is voor 250 auto’s, is aangelegd bij het AC-restaurant en de McDonalds langs de A27 bij Meerkerk. Hier is in beide richtingen een op- en afrit, waar een bushalte is aangelegd. Via een looppad kunnen reizigers vanaf de P+R bij de bushalte komen. Het grote voordeel voor bussen is dat zij gebruik mogen maken van de vluchtstrook op de A27, zodat zij daarmee de files kunnen vermijden.

De P+R is mogelijk gemaakt door Utrecht Bereikbaar, een organisatie waarin wegbeheerders, ov-organisaties en bedrijfsleven samenwerken om Utrecht bereikbaar te houden tijdens de grootschalige werkzaamheden in de regio. De P+R zal in ieder geval de komende twee jaar in gebruik zijn voor reizigers. René Teeuwen van Utrecht Bereikbaar: ,,We hebben gekozen voor een P+R bij Meerkerk omdat dit op enige afstand van Utrecht ligt en het dus de moeite waard is om nog op de bus te stappen. Bovendien beginnen hier de dagelijkse files op de A27.’’

Als het aan wethouder Bor van de gemeente Zederik ligt, blijft het terrein permanent. ,,We zijn erg blij met deze nieuwe opstap voor reizigers. Meerkerk is een belangrijk knooppunt. Het is in het belang van de economie dat zij gemakkelijk en snel naar en van hun werk kunnen reizen. En dat kan heel goed met het openbaar vervoer. Zeker wanneer de verbreding van de A27 begint en ook de economie weer gaat aantrekken, verwacht ik dat veel reizigers gebruik maken van de snelle busverbinding.’’ Volgens Bor heeft de gemeente jarenlang gepleit voor een snelle busverbinding vanaf Meerkerk. ,,Nu deze P+R er is, grijpen we de gelegenheid aan er een definitieve halteplaats van te maken. Het bedrijfsleven staat te juichen om dit initiatief. Nu kunnen hun werknemers gewoon op tijd op hun werk komen.’’

Vanaf de P+R kunnen reizigers met de gewone strippenkaart, ov-chipkaart of andere openbaar vervoerbewijzen gebruikmaken van de snelle busverbinding. Ook kan gereisd worden met een zogenoemde Utrecht Bereikbaar Pas. Dit is een pas die Utrechtse werkgevers aan hun personeel kunnen verstrekken en waarmee ze onder andere gratis met deze snelwegbus kunnen reizen.

advertentie
advertentie