PvdA wil ‘polderklei’ in Den Haag

26 februari 2010 om 00:00 Nieuws

‘Voor onze plannen is meer invloed nodig’

GORINCHEM – Politici in Den Haag hebben onvoldoende oog en oor voor wat er speelt op straat en in de wijken. Daarom moeten er volgens de PvdA meer lokale vertegenwoordigers bij die overheden komen, zodat zij meer invloed vanuit de polder kunnen uitoefenen. Gemeenteraadslid Annet Ardesch is kandidaat voor provinciale staten en vanuit de regio zijn er PvdA-kandidaten voor de Tweede Kamer.

De Gorcumse PvdA-lijsttrekker Pierre Schefferlie heeft precies voor ogen wat er nodig is om een goed antwoord te geven op het luide en duidelijke signaal van de PVV-stemmers. ,,We moeten de regie weer zelf in handen nemen. De problemen kunnen volgens ons maar op één manier worden opgelost: Kansen bieden en grenzen stellen. Het begint bij de kinderen en de jeugd. Om voldoende kansen te kunnen bieden hebben we provincie nodig en voor het stellen van grenzen de rijksoverheid. Er wordt nu te veel vanuit boeken en van achter bureaus beslist, als er al iets wordt besloten. Daar moet verandering in komen. Daarom willen wij meer vertegenwoordigers van onze stad en streek in hogere overheden.”

Mensen binden

De PvdA wil bevolkingsgroepen niet scheiden, maar juist binden. ,,Alleen dan kunnen we vooruit komen.” Om deze ideologie handen en voeten te geven heeft Schefferlie een aantal praktische stappen in petto. ,,Het begint allemaal bij het kind”, zegt hij beslist. ,,We willen dat alle kinderen kansen krijgen en daarom is voldoende ondersteuning nodig, in het onderwijs en bij opvoeding. Daarom zijn de bredescholen zo belangrijk, maar ook de Centra voor Jeugd en Gezin. Er zijn op provinciaal niveau tal van organisaties voor kinderen en jongeren. Die moeten meer gaan samenwerken en een soort web vormen. Daarvoor hebben we provincie nodig.”

Daarnaast wil Schefferlie dat de grenzen nadrukkelijker worden gesteld. ,,Wij vinden het absoluut niet te tolereren als bijvoorbeeld hulpverleners worden bedreigd. Daar ligt voor ons duidelijk een grens. Maar als lokale overheid kan je zo weinig. Je zit al snel op juridisch vlak en daar is de rijksoverheid dus weer voor nodig.”

Woningbouw

Daarnaast vindt Schefferlie het sowieso een goede zaak als deze streek weer wat steviger vertegenwoordigd is bij hogere overheden. ,,Bij provincie lijken we nu wel een ‘vergeten enclave’. Dat merk je bijvoorbeeld bij de streekplannen. Gemeenten zijn zo beperkt in hun mogelijkheden. We staan wel achter het Groene Hartbeleid, maar gemeenten zouden wat meer speelruimte moeten krijgen.” De PvdA lijsttrekker ergert zich al jaren aan het woningbouwbeleid. In de polder wordt zeer beperkt gebouwd en meestal zijn het duurdere huizen. ,,Wij moeten in Gorinchem alles opvangen voor buurgemeenten als het gaat om sociale woningen en seniorenwoningen. Als het aan mij ligt doen we een keer de deur op slot. Mensen van buiten de gemeente komen er dan niet meer in.”

Bereikbaarheid

Ook als het gaat om infrastructuur zoals de A27 is het volgens Schefferlie belangrijk als er meer mensen vanuit de regio, mensen met de klei nog aan de schoenen bij wijze van spreken, de belangen behartigen. ,,Als je hier vandaan komt, ken je de lokale situatie veel beter. Neem nou de verbreding van de A27. Het is voor ons een eenmalige kans om een flinke slag te maken op het gebied van bereikbaarheid. Die slag moet dan wel goed zijn.”

Daaraan gekoppeld denk de PvdA lijsttrekker aan de ontwikkelingen in Gorinchem-Oost. ,,Ook daar speelt bereikbaarheid een belangrijke rol. We moeten voorkomen dat de Spijksesteeg een tweede Banneweg wordt. Daar moeten we nu dus al rekening mee houden.”

Gorinchem-Oost heeft volgens Schefferlie sowieso nog het één en ander te goed. ,,We missen hier nog steeds een goed buurthuis, een ontmoetingsplek voor de mensen. Misschien dat Nieuw Dalem een goede locatie kan zijn als het nieuwe winkelcentrum klaar is. We willen trouwens wel een winkelvoorziening op Nieuw Dalem houden. Maar er kan wel wat meer leven in de brouwerij komen. Een buurthuis, een café met een terras. Er zijn hier in het verleden planologische blunders gemaakt. Die willen we zodra het kan rechtzetten.”

advertentie
advertentie