Werken in eigen gemeente werkt

28 februari 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Hoe fijn zou het zijn om niet meer in de auto te hoeven stappen om naar het werk te rijden? De dagelijkse file, die mensen nu voor lief lijken te nemen, kan tot het verleden gaan behoren. Zo kunnen burgers flink besparen op maandelijkse (brandstof-)kosten. Tegelijkertijd kunnen zij meer tijd creëren voor zaken als gezin, gezondheid en vrije tijd. Ook draagt deze groep op deze manier een steentje bij aan natuur- en milieubehoud. Volgens Gorcumer Raoul Khodabaks van de Stichting Werken in eigen Gemeente (Swieg) is dit mogelijk.

,,Door het gebruik van gegevens verkregen via CBS, UWV en KvK, heeft Stichting Werken in eigen Gemeente (Swieg) vast kunnen stellen dat circa 75 procent van de totale beroepsbevolking met een vaste werkplek buiten de eigen gemeente aan het werk is. Dit percentage geeft aan dat van de 5,8 miljoen personen met een vaste werkplek 4,4 miljoen werkzaam zijn buiten de eigen gemeente. Dit is een is hoog percentage, Swieg is ervan overtuigd dat door in te zetten op werken in eigen gemeente vele winsten te behalen zijn. Dit is reëel en haalbaar. Zo worden ook op andere gebieden zoals onder andere mobiliteit, kosten- en tijdsbesparing en Co2-reductie, winsten geboekt. Er is altijd plaats voor persoonlijke en maatschappelijke verbeteringen’’, aldus Raoul Khodabaks, bedenker en voorzitter van de stichting.

Naast het informeren over werken in eigen gemeente is Swieg tevens in het leven geroepen voor het stimuleren van en het bemiddelen naar werk in eigen gemeente. Zo is de stichting bezig met de ontwikkeling van een vacaturesite, uitsluitend gericht op vraag en aanbod van werk in eigen gemeente. Ook heeft de stichting op haar website een calculator toegevoegd. Deze calculator geeft een reëel beeld van de kosten die gemaakt worden en de reistijd die men nu werkelijk kwijt is aan het pendelen tussen wonen en werken. Tijdsverlies als gevolg van files wordt in de calculatie niet meegerekend.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het beginnen van de dag en het afsluiten van de dag (rust-)momenten zijn die een positief effect hebben op de burger en zijn gezin. Velen zijn op deze momenten onderweg of sluiten aan in een file. Denk ook eens aan de kosten voor buitenschoolse opvang. Khodabaks legt uit: ,,Flexibiliteit van werknemers èn werkgevers maken het mogelijk om deze kosten te beperken. De overheid komt ons hierin steeds minder tegemoet, maar in economisch mindere tijden zal men toch op zoek moeten naar besparingen. Door te werken in eigen gemeente kan iemand besparen, zonder echt in te leveren. Als hiervoor gekozen wordt, creëert men de mogelijkheid voor een betere balans tussen wonen en werken.’’

De kans dat de auto blijft staan en ervoor wordt gekozen met de fiets of lopend naar het werk te gaan is veel groter wanneer men in eigen gemeente werkt. Op deze manier wordt ook een wezenlijke bijdrage aan het milieu geleverd. ,,Daarnaast is het een stuk beter voor de conditie’’, vult Khodabaks terecht aan.

Met alle eerdergenoemde feiten en constateringen is Khodabaks, samen met medestander Ronald Weggemans, in naam van Stichting Werken in eigen Gemeente recentelijk op bezoek geweest bij wethouder Herman van Santen en A. van der Dussen (Verkeerskundige Gemeente Gorinchem). Na een goed en helder gesprek, kon de ervaringrijke wethouder niks anders dan beamen: ,,Alle genoemde punten zijn inderdaad redenen om ons nog verder te verdiepen in de aangegeven bevindingen. Bij een bereik van 4 à 5 procent van zou het fileprobleem theoretisch opgelost zijn. Wij als gemeente staan dan ook zeer positief tegenover het inzetten op werken in eigen gemeente’’, licht van Santen toe. Hierop voegt Weggemans toe dat Stichting Werken in eigen Gemeente zich in de komende maanden richt op het verfijnen van cijfers op gemeentelijk en regionaal niveau, om zo een duidelijk beeld te schetsen van de huidige situatie. ,,En wordt op basis van alle, in samenwerking met diverse instanties, verkregen gegevens gezocht naar passende oplossingen per gemeente om het vastgestelde percentage terug te dringen. Ons streven is om op korte termijn in Gorinchem het eerste onderzoek op te starten. De hieruit verkregen resultaten zullen dan worden teruggekoppeld naar gemeente, burgers en bedrijfsleven.’’

Meer informatie over Stichting Werken in eigen Gemeente: www.werkenineigengemeente.nl, ook te bereiken via www.swieg.nl.

advertentie
advertentie