Na koploper Stedoco moest nu GJS er aan geloven

28 maart 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Pas na twintig minuten kwam de Gorcumse stadsderby tussen SVW en GJS op gang. Daarvoor deden de gasten zich duidelijk te kort de wedstrijd niet vroegtijdig in het slot te gooien. Van goed voetbal was zaterdag geen sprake, maar door de strijdlust en twee vol op de aanval spelende ploegen, viel er voor de toeschouwers veel op een zonnig Molenburg te genieten. De streepjes trokken na negentig minuten met 4-1 aan het langste eind, hoewel de einduitslag wel geflatteerd was. GJS ‘er Marc-Jan Bos maakte na vier jaar blessureleed weer zijn rentree in de Dalemse hoofdmacht.

Dat ook met niet al te best voetbal het publiek vermaakt kan worden, bewezen zowel SVW als GJS zaterdagmiddag. In de enige stadsderby die Gorinchem rijk is, schotelden de 22 acteurs de talrijk aanwezige supporters een spannende en open wedstrijd voor, waarin vijfmaal werd gescoord.

Het was ook het treffen tussen twee topschutters, Tugay Tursucu namens de thuisploeg en Louis Damen aan Dalemse zijde. Ook dit duel werd in het voordeel van de Gorcumers beslist. Tursucu liet het net tweemaal bollen terwijl Damen niet verder kwam dan één treffer. Opmerkelijk was de rentree van GJS ‘er Marc-Jan Bos op het hoogste niveau. Hij maakte na een lange blessureperiode sinds april 2006 in de tweede helft weer zijn opwachting in de hoofdmacht van trainer Leon Elands.

De bezoekers grossieren de laatste tijd in onnodige gele kaarten. Daardoor waren Tommy Kant, Jamy Goemaat, Sakis en Jordanis Moschatsis niet inzetbaar terwijl David Ruane geblesseerd moest toekijken. Zij zagen hun ploeg voortvarend van start gaan op Molenburg. De eerste fase van de eerste helft werd de thuisploeg ver op eigen helft teruggedrongen. Al in de eerste minuut kwam Louis Damen oog in oog te staan met SVW sluitpost Jeffrey van de Boor, maar hij wist deze buitenkans niet te verzilveren.

Pas na 20 minuten beseften de streepjes dat de wedstrijd al een tijdje aan de gang was en kwam er meer strijd. Beide ploegen hebben met hun aanvalslinies het sterkste gedeelte van hun team. Het was dan ook niet verwonderlijk dat beiden vol op de aanval speelden. In het open duel dat zich daarna ontspon, vielen aan beide zijden fraaie kansen te noteren. Goed keepers werk van zowel Geoffrey van de Boor als Michel van de Berg stonden treffers in de weg, tot een minuut voor rust. Bart Viveen maakte binnen de zestien, volgens de overigens goed leidende arbiter Goutier uit Arnhem, hands. SVW captain Björn Trapman schoot vanaf elf meter dit cadeautje via de vingertoppen van Michel van de Berg binnen.

De wedstrijd was na de thee nog geen vijf minuten oud of Tursucu werd door Fabian Vroegh de diepte ingestuurd. De spits deed zijn naam eer aan en verdubbelde de Gorcumse voorsprong (2-0). Binnen de minuut stond de aansluitingstreffer echter al weer op het scorebord. Louis Damen strafte een foutje van doelman van de Boor koelbloedig af. De Dalemers gaven extra gas en de gelijkmaker hing in de Molenburgse lucht. Het was echter wederom Tursucu, amper vijf minuten na de aansluitingstreffer, die met een subtiel hakje de marge weer op twee in Gorcums voordeel bracht. Deze tegenslag kwamen de Jonge Spartanen niet meer te boven en de overtuiging ebde gaandeweg het duel weg bij de Dalemers. Met het doelpunt van Toefik el Amghar, hij haalde in de slotminuut verwoestend uit, werd alleen nog meer zout in de Dalemse wonden gewreven.

Matchwinner Tugay Tursucu was na afloop blij met de drie punten: ,,Na de winterstop hebben we een aantal slechte wedstrijden gespeeld. Dan zie je het zelfvertrouwen bij een jonge ploeg als wij zienderogen weg vloeien. Na de overwinning vorige week op koploper Stedoco en vanmiddag tegen promotie kandidaat GJS hebben wij de weg naar boven weer gevonden, hoewel ik na de treffer van Louis Damen wel even bang was dat we het zouden weggeven.”