Horeca met een bijzonder tintje

29 maart 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Lekker lunchen in de binnenstad van Gorinchem. Dat kan in restaurant Metropole. In dit historische pand kan er genoten worden van een kopje koffie of een lunch. Metropole is niet zomaar een restaurant. In Metropole werken volwassenen met een verstandelijke handicap. Het restaurant en de catering bieden hen een professionele werkplek waar zij werken volgens de normen die aan elk horecabedrijf worden gesteld. Zij krijgen daarbij begeleiding en gebruiken soms speciale hulpmiddelen.

Door Malika Saghou

,,We zijn een lunchrestaurant en op afspraak kunnen mensen hier ook dineren. Het is een leerwerkproject van Syndion. We werken hier met volwassenen die een lichtverstandelijk en of lichamelijke beperking hebben. Ik ben hier de kok en er zijn nog twee begeleiders aanwezig van Syndion zelf. We werken hier met ongeveer 12 cliënten van Syndion. De cliënten mochten zelf kiezen wat ze leuk vonden om te doen. In de keuken of in de bediening, of een combinatie daarvan. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten hier,” legt Mark van Zuijdam.

,,We kijken hier na wat ze kunnen, welke vaardigheden iemand beheerst. Iedereen kan hier lunchen zoals in ieder ander restaurant. We zijn een normaal restaurant maar met een bijzonder tintje”. De cliënten werken alle dagen behalve op maandag. Maandag krijgen ze in samenwerking met Avelingen groep en het Davinci College een scholing tot Horeca assistent op MBO niveau. ,,Het is altijd spannend voor het personeel maar ze hebben nu echt het idee dat ze mee doen in de maatschappij,” vervolgt van Zuijdam, zijn verhaal.

Metropole is onderdeel van de sector Dagbesteding van Syndion. Syndion biedt ondersteuning aan mensen met een handicap. Matthias Schutt, 25 jaar werkt al twee jaar met veel plezier bij Metropole. ,,Ik vind het helemaal geweldig hier. Het is een droom voor mij om in de horeca te werken. Ik werk zowel in de bediening als af en toe in de keueken. Ik maak soep en broodjes gezond. Ik kan hier met mensen praten en ik heb leuke collega’s. Tot dat ik mijn diploma heb blijf ik hier werken. Daarna weet ik nog niet wat ik ga doen. Ik kijk wel waar voor mij verder mogelijkheden zijn. Tot die tijd heb ik het hier reuze naar mijn zin”.

Naast lunchen en diner kan er ook een zaal achter het restaurant worden gehuurd voor feesten of vergaderingen. Voor meer informatie: Metropole Restaurant en Catering, Melkpad 3-5 tel: 0183-699736.

advertentie
advertentie