Veel aandacht voor 65 jaar bevrijding

29 maart 2010 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM – In de maanden april en mei is er in Werkendam veel aandacht voor de herdenking van 65 jaar bevrijding. Ook de Historische Vereniging Werkendam en de Werken c.a. schenkt in samenwerking met diverse organisaties aandacht aan deze herdenking.

Op 3 april wordt de molensteen die voorheen een plek had op het Plein verplaatst naar het Molenplein. In samenwerking met de gemeente Werkendam, Grietje Post Oudheidkamer en de stichting Poëzie wordt bij de molensteen een gedicht geplaatst van Kees van Gammeren ter herinnering aan de molen. Eerder verscheen bij de Historische Vereniging al een boekje over de korenmolen ‘Ken U Zelven’ die door de Duitsers in de nacht van 20 april 1945 werd opgeblazen.

Op 6 april om 15.00 uur worden op initiatief van Nel van As drie Stolpersteine gelegd op de Hoogstraat ter nagedachtenis aan de Joodse familie de Vries, die in april 1943 werd weggevoerd uit Werkendam en omkwam in het vernietigingskamp Sobibor. In 1993 gaf de Historische Vereniging ter nagedachtenis al het boek Mediene Sjtampers uit over de Werkendamse en Woudrichemse Joden.

Tijdens het Nationale Museumweekend start 9 april in de Oudheidkamer een expositie over ‘Oorlog en Vrede’. Zo is in de Oudheidkamer kleding te zien die vanuit Amerika via het Rode Kruis na de Tweede Oorlog geschonken werd. Maar ook andere oorlogsattributen worden getoond, zoals de medaille van de Militaire Willemsorde die crosser Piet van den Hoek ontving voor zijn verzetswerk. De expositie in de Oudheidkamer is de gehele maand april en mei te zien.

Op 29 april opent de Historische Vereniging in samenwerking met de bibliotheek Werkendam een expositie over de Merwedegijzelaars. In de bibliotheek worden documenten getoond van de 41 mensen die op 16 mei 1944 tijdens een grote vergeldingsrazzia werden opgepakt in Werkendam en de Biesbosch. Zij werden nog diezelfde dag op transport gesteld naar Kamp Amersfoort en velen van hen werden afgevoerd naar Duitsland waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in diverse kampen te werk gesteld werden. Enkele van hen hebben hun vaderland niet meer teruggezien. Anderen bleven hun leven lang gezondheidsproblemen houden.

Op woensdag 5 mei om 19.30 uur houdt de Historische Vereniging in de Maranathakerk een zangavond in het teken van bevrijdingsdag. Er wordt onder leiding van organist Jaco van de Werken en de trompettisten Cor Hofman en Arie Verheij gezongen uit Valerius gedenkklank. Daarnaast worden gedichten voorgedragen van en door mevrouw Mijnlieff-Verschoor. De toegang is gratis en na afloop is er koffie.

Van het gehele programma rond 65 jaar bevrijding is een folder samengesteld die op diverse plaatsen verkrijgbaar is. Voor meer informatie: www.historiewerkendam.nl, www.merwedegijzelaars.nl

advertentie
advertentie