Bijzonder café onder de aandacht

29 maart 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - In het weekend met een groep vrienden naar het café. Voor velen de normaalste zaak van de wereld. Voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (N.A.H.) ligt dit helaas anders. Om ook deze groep van het uitgaansplezier mee te laten genieten, hebben verschillende zorginstanties de krachten gebundeld en het N.A.H.-café in het leven geroepen.

Door Roy Pellikaan

Niet aangeboren hersenletsel is een definitie van hersenletsel dat optreedt na de geboorte en brengt een onomkeerbare breuk in de levenslijn. De persoon met dit hersenletsel kan vaak een compleet ander iemand worden. In persoonlijkheid, in gedrag, maar ook in omgang en zelfstandigheid. Vaak zijn ze niet meer in staat om kleine handelingen, die in het verleden probleemloos gingen, te ondernemen. Ook het voor zichzelf zorgen is vaak geen mogelijkheid meer. Niet aangeboren hersenletsel kan op verschillende manieren optreden. Onder anderen door een ongeval, een ongelukkige val, een hersenbloeding, een beroerte, een hersenvliesontsteking of hersenoperatie.

Het N.A.H.-café is een initiatief ontstaan uit een samenwerking tussen Syndion, MEE, Beeuwkes Thuiszorg en revalidatiecentrum Rijndam. Verschillende medewerkers van bovengenoemde organisaties zijn als vrijwilligers betrokken bij het project. Eén van die medewerkers is Els Almekinders, coördinator van coördinatiepunt N.A.H., regio Zuid-Holland-Zuid. ,,Het coördinatiepunt werkt heel nauw samen met zorgaanbieders en organisaties die zich inzetten voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Tevens initiëren wij allerlei projecten, zoals o.a. het N.A.H.-café, lotgenotencontact en deskundigheidsbevordering. Mochten bepaalde zorginstanties hier behoefte aan hebben, dan kunnen wij als coördinatiepunt een cursus voor hen verzorgen. Dit alles uiteraard met gesloten beurzen, want veel van de zorgaanbieders zijn inmiddels bij ons aangesloten. Het komt er eigenlijk op neer dat wij een spilfunctie hebben binnen de zorg. Je kunt het zien als een soort klantencontactpunt, maar dan voor zorgaanbieders en mensen die zelf tegen moeilijkheden aanlopen. Het komt helaas vrij regelmatig voor dat mensen na een traumatisch ongeval in het ziekenhuis belanden en daar een verkeerde of incomplete diagnose gesteld krijgen. Onder anderen voor dit soort gevallen is het coördinatiepuntpunt N.A.H. in het leven geroepen.’’, aldus Els Almekinders. Syndion is één van de zorgaanbieders die aangesloten zitten bij het coördinatiepunt N.A.H. en doet heel veel voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ze hebben verschillenden woonvormen en ze ondersteunen ook thuis.

Veel personen met N.A.H. wonen begeleid en voor hen is een avondje uit toch wel een redelijke zeldzaamheid. Ook voor deze mensen is het N.A.H.-café een goede gelegenheid om toch even eruit te zijn en om sociale contracten te leggen en/of te onderhouden.

In de nabije toekomst hoopt de organisatie gesteund te gaan worden door de gemeente, die vanuit de W.M.O. (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) een subsidie zouden kunnen toekennen. Op deze manier kan het N.A.H.-café doorgang blijven vinden. ,,Het N.A.H.-café in Dordrecht heeft deze subsidie inmiddels al toegezegd gekregen van hun gemeente, dus we hebben goede hoop dat ook de gemeente Gorinchem in zal zien dat er geld vrijgemaakt moet worden voor ons project.’’, licht Els Almekinders toe.

Het N.A.H.-café wordt elke eerste vrijdagavond van de maand georganiseerd en vindt plaats in Restaurant Metropole aan het Melkpad in Gorinchem. De samenkomst vindt plaats vanaf 19.30 en duurt tot uiterlijk 22.30. Het is per bezoeker toegestaan om één introducé mee te nemen, het zij een begeleider, partner, familielid of vriend.

Eén van de vaste bezoekers van het café is Hans. Toen Hans 12 jaar was heeft hij een ernstig ongeval gehad. Hierdoor heeft hij zwaar hersenletsel opgelopen. Hans bezoekt het N.A.H.-café elke maand en heeft het daar altijd ontzettend naar zijn zin. Bij het opstarten van het N.A.H.-café kreeg hij een brief van Syndion en MEE waarin hij werd gewezen op het bestaan van het N.A.H.-café. ,,In het café kun je op een rustige en gezellige manier met een groep lotgenoten praten en ervaringen uitwisselen. Ik had nooit gedacht dat ik het hier zo leuk zou vinden. Ik was voornamelijk bang dat er heel veel over onze beperkingen gepraat zou worden, maar als het 5% van de tijd daarover gaat dan is het veel. We praten eigenlijk over allerlei zaken, zoals actualiteiten, sport, muziek en onze dagelijkse bezigheden.’’

Het feit dat de meeste mensen met N.A.H. niet naar een regulier café gaan, komt voornamelijk door de overvloed aan prikkels waar men dan aan blootgesteld wordt. Een grote kakofonie van geluiden kunnen ze vaak niet meer aan. Het N.A.H.-café brengt voor hen uitkomst, want de muziek staat enkel zachtjes aan op de achtergrond terwijl de bezoekers veelal met elkaar in gesprek raken gedurende de avond. Els Almekinders legt uit: ,,De drempel om met N.A.H. een regulier café te bezoeken is vaak veel te hoog. Mede voor deze mensen is het N.A.H.-café in het leven geroepen. Het fijne is ook dat ze elkaar niks hoeven uit te leggen en op geen enkel vlak zichzelf bezwaard hoeven te voelen.’’ Maar ook een bezoek aan het N.A.H.-café is voor sommige nog net een stap die ze niet durven te nemen. De organisatie hoopt dat, mede na het lezen van dit artikel, die drempel verlaagd zal worden en dat sommigen de schroom van zich af durven te werpen en op de eerste vrijdagavond van de maand geheel vrijblijvend een bezoek zullen brengen aan Restaurant Metropole. Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Zoals reeds vermeld vindt het N.A.H.-café elke eerste vrijdagavond van de maand plaats. Echter geldt voor de maand april een uitzondering. Doordat het op 2 april a.s. Goede Vrijdag is, zal de samenkomst in het N.A.H.-café met één week worden uitgesteld naar vrijdag 9 april a.s. De organisatie hoopt op deze avond, naast de vaste groep, veel nieuwe bezoekers te mogen begroeten.

Voor meer info over o.a. het N.A.H.-café, raadpleeg de website www.hersenletselzhz.nl

advertentie
advertentie