Opera op Slot Loevestein

30 maart 2010 om 00:00 Nieuws

POEDEROOIJEN - De komische opera van Haydn: Der Apotheker is zaterdag 10 april te zien in Slot Loevestein. Van de twaalf opera’s die Joseph Haydn tijdens zijn dienstverband als Hofkapellmeister van de Hongaarse vorst Nicolaus Esterházy componeerde, zijn er drie op een libretto van de Italiaanse dichter Carlo Goldoni. Lo Speziale of Der Apotheker uit 1768 is hier de eerste van. Het verhaal handelt over Apotheker Sempronio die alles uit de kast moet halen om de rijke schavuit Volpino en leerling Mengone weg te houden bij zijn oogverblindende dochter Grilletta.

Met de première van de opera werd in 1768 het nieuwe operatheater, dat Nicolaus achter zijn zomerresidentie Eszterháza had laten bouwen, ingewijd. Lo Speziale werd wegens zijn succes regelmatig herhaald op Eszterháza. In deze versie van Der Apotheker, van regisseur en zanger Tom Sol, is alle origineel overgeleverde muziek van ‘Der Apotheker’ opgenomen, uitgebreid met een duet uit de opera ‘Orlando Paladino’, maar wel met de originele tekst uit het gedrukte operatekstboek uit 1768.

Aanvang opera is 20.00 Ontvangst vanaf een half uur voor aanvang met koffie/thee. De toegang bedraagt 28 euro incl twee consumpties en programma. Reserveren en brochure bij Stichting Batauwe Musica, tel 0345-582521 of info@ batauwemusica.nl. Meer informatie op website www.batauwemusica.nl of www.kasteelconcerten.nl.

advertentie
advertentie