Herinneringen aan bezettingstijd

27 april 2010 om 00:00 Nieuws

In zijn herinneringen vertelt Aart ,,In 1936 heb ik een stok geplant. Het was een slechte tijd. Duizenden werklozen. Er was toen werkverschaffing. Eén van die projecten was een eilandje maken in het Paardenwater. Het sloopafval van de vissershuisjes van de Kalkhaven werd daarvoor gebruikt. Mijn pa en nog andere mannen werkten aan het nieuwe eilandje. Pa zei ‘Vandaag komt het boven water’. Ik ben gaan kijken, met het laatste vrachtje mocht ik meevaren. Nog een paar brokken werden goedgelegd, wat grond erop, ik werd erop gezet en mocht de wilgenstok planten. ‘Zo’, zei pa, ‘een leuke herinnering voor later’.”

GORINCHEM - Veel senioren halen in deze tijd van het jaar herinneringen op. De 80-jarige Aart van den Berg heeft zijn herinneringen aan de oorlogsjaren samen met zijn vrouw opgeschreven, omdat langdurige gesprekken niet meer zo goed gaan. ,,Je moet ook kijken naar de periode voor de oorlog,” zegt hij. ,,De jaren dertig. Het was crisis. Er was toen echt veel armoe in de stad,” weet hij nog.

Veel Gorcumers weten niets over het ontstaan van dat grappige eilandje in het Paardenwater. Het was dus een project in het kader van de werkverschaffing. De oude wilgenboom van Aart van den Berg is enkele jaren geleden tijdens een storm geveld, maar er was al weer een nieuwe gegroeid, die Ouwe Sannie voldoende schaduw biedt.

Aart van den Berg kan zich Esther van Vriesland nog herinneren. Als jongen sprak hij haar wel eens. Na de capitulatie kon zijn vader in een werkplaats op de Soldatenwal van de Duitsers werken. Maar beiden waren ook actief voor het verzet.

:De volledige herinneringen van Aart van den Berg staan op de website van deze krant: www.stadgorinchem.nl

advertentie
advertentie