'Je bent echt iets voor een ander aan het doen'

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

Artsen zetten

zich in voor

Artsen Zonder Grensen

GORINCHEM – Met de pakkende naam Artsen voor Artsen gaan een groep dokters uit Gorinchem en omstreken zich via de Tour for Life inzetten voor Artsen Zonder Grenzen. En daar komt geen medische handelingen aan te pas, de geneeskundigen gaan namelijk in acht dagen tijd 1250 kilometer fietsen. Zo willen zij minstens 15.000 euro ophalen om hun collega’s en daarmee honderden mensen in derde wereld landen te helpen.

Door Nadine Klinkenberg

,,We zitten nu op 11.000 euro, maar we streven naar de 20.000. Daar gaan we voor”, aldus ploegleider en KNO-arts Hidde Hugenholtz. ,,Ik ben al donateur van Artsen Zonder Grenzen en kreeg een blaadje waarin het verslag stond van de eerste Tour for Life, vorig jaar. Na een huisartsenfietsdag viel het me op dat er een aantal artsen stevig door kunnen fietsen en ben ik gaan informeren of er interesse was om de Tour for Life te fietsen.”

Giel van Berkel, Steven van Berkel, Ferry van Geffen, Maarten Kuck, Dim van Vliet, Anton Stoop en Ingo Doornenbal sloten zich graag bij het project aan. De ploegleden betalen allemaal zelf hun deelname kosten, zodat elke cent van de sponsoring naar Artsen Zonder Grenzen gaat. ,,Onze collega’s werken met weinig middel in de meest moeilijke omstandigheden. Zij bieden gezondheidszorg op het moment dat mensen aan hun lot zijn overgelaten. En niet een paar mensen, maar duizenden. Voor vier a vijf euro zijn ze al voorzien van gezondheidszorg”, aldus een gepassioneerde Giel van Berkel.

,,Onze collega’s werken in oorlogsgebieden met weinig middel, maar weten toch zoveel meer mensen te helpen, dan wij.”, vult Hugenholtz aan. Daarom zijn de fietsers blij dat ze de artsen kunnen helpen, zeker omdat het op een manier is, waarbij ze niet alleen hun checkboek moeten trekken. ,,Het vraagt om veel meer inspanning. We zijn veel aan het trainen en daarnaast de sponsoring aan het regelen. Je bent echt iets voor een ander aan het doen.“

Tour for Life

De Tour for Life wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden en trekt nu al vier keer zoveel ploegen als de vorige keer. ,,Dit was een van de doelstellingen van de organisatoren en die hebben ze nu al gehaald. Daarnaast hopen ze ook de totale opbrengst van 265.000 euro te verveelvoudigen.” Hans van de Weerd, directeur van Artsen Zonder grenzen: ,,Ik heb diep respect voor de fietsers. Met dit geld kunnen wij 60.000 mensen in noodsituaties helpen. Dit is ronduit fantastisch.”

In acht dagen tijd zullen de deelnemers van Italië naar Nederland rijden. Gemiddeld leggen ze 155 kilometer per dag af, dwars door de Alpen, Vogezen en Ardennen. De beroemdste beklimmingen die ze trotseren zijn Alpe d’Huez, Col de la Faucille en Le Grand Ballon. ,,We verheugen ons erop. We hebben een mooie ploeg en zijn goed gemotiveerd. Alpe d’Huez en Col de la Croix de Fer, zijn mijn uitdagingen. Ik ben geen sterke klimmer, maar kan wel snel afdalen”, lacht Hugenholtz.

Met het sponsorgeld dat er wordt opgehaald kan Artsen Zonder Grenzen duizenden mensen medische noodhulp bieden. Mensen die slachtoffer zijn van oorlogen, natuurrampen of epidemieën, die anders geen toegang tot medische zorg, schoon drinkwater of onderdak hebben.

Artsen voor Artsen is natuurlijk blij met elke bijdrage, geïnteresseerden, zowel bedrijven als particulieren, kunnen kijken op de website www.artsen-voor-artsen.nl of mailen naar info@artsen-voor-artsen.nl.

advertentie
advertentie