'Mooi he, dit is nu mijn huis'

29 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Woonlocatie Syndion

in Nieuwstad met

veel 'gedoe' geopend

GORINCHEM - Wat een feestelijke opening had moeten worden dreigde bijna uit te lopen op een fiasco. Een groep fanatieke sporters kwam vrijdag in opstand tijdens de opening van de nieuwe woonlocatie van Syndion aan de Nieuwstad; zij wilden hun sportschool terug die voorheen op deze plek gevestigd was.. Bijna, want gelukkig ging het hier om een sterk staaltje acteerwerk van een aantal leden van toneelgroep Het Tolhuis, een dagbestedingsproject van Syndion.

Stikzenwuwachtig, maar trots liepen de dertien bewoners rond op de binnenplaats van hun woningen aan de Nieuwstad in Gorinchem. ,,Kijk daar, daar woon ik!" roept één van de bewoners al wijzend naar de tweede etage tegen iedereen die het maar horen wil. Niet alleen de bewoners zijn apetrots op het nieuwe onderkomen. Ook Syndion en Poort6 die samen het project hebben gerealiseerd waren blij dat het gebouw -eindelijk- officieel kon worden geopend.

,,De realisatie van dit prachtige pand ging niet zonder slag of stoot. Omwonenden maakten bezwaar tegen de hoogte van de locatie. Nieuwe ontwerpen werden gemaakt en ik moet eerlijk zeggen; als ik nu zie hoe mooi het is geworden, denk ik dat de omwonenden destijds toch gelijk hadden, " erkent Dick van Santen, directeur van Poort6..

Ook Aart Bogerd, directeur-bestuurder van de instelling voor mensen met een handicap, loopt met een brede glimlach rond tijdens de openingsborrel. ,,Syndion wil dat mensen met een handicap een zo gewoon mogelijk leven kunnen leiden. Een leven midden in de maatschappij. Met dit prachtige pand in hartje Gorinchem krijgen onze cliënten zowel letterlijk als figuurlijk een plek midden in de maatschappij."

Het gebouw, vier herenhuizen met klassieke gevels, is met veel zorg ontworpen en past in het historische stadsbeeld van Gorinchem. De appartementen zelf zijn gemiddeld 45 m2, hebben een eigen woonkamer met keuken, badkamer en slaapkamer. Het zijn woningen waar de cliënten van Syndion zelfstandig kunnen wonen. Zij worden hierin begeleid door een team van medewerkers van Syndion. Omdat de bewoners vaak ook behoefte hebben aan onderling contact en een stuk gezamenlijkheid, is er ook een centrale ontmoetingsplaats gerealiseerd.

De bewoners van Syndion wonen al weer enige tijd in hun nieuwe huis. De laatste bewoners betrok in april zijn appartement. bewoners zijn zo blij met en trots op hun nieuwe huizen dat ze ze graag met een officiele opening aan het publiek wilden presenteren.

advertentie
advertentie