Rob Kruis kampioen na bizarre slotronde

30 mei 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Rob Kruis heeft een 'bizarre' avond beleefd tijdens de slotronde; verliezen en dan toch nog kampioen mogen worden. In de laatste ronde moest hij met zwart aantreden tegen Wim Overes. Op het bord kwam een Wolgagambiet terecht waarop Overes met zijn c-pion ging experimenteren. Het gevolg was dat Kruis in het middenspel twee lichte stukken had voor een toren. Echter, paard en loper konden niet combineren en beide torens en dame van Overes hadden een vernietigende werking op de stelling van zwart. Mat was onafwendbaar.

Hierna ging alle aandacht van de toeschouwers uit naar de partij tussen Gerard Brand en Zenun Cormehic. Bij winst zou Brand zijn kampioenschap kunnen verlengen. Het was een partij van een adembenemende schoonheid, waarvan je kon ruiken dat het geen remise zou worden. Velen verwachtten dat Brand na kwaliteitswinst de partij in zijn voordeel zou beslechten. Het pakte echter anders uit. Cormehic wist enorme druk op de stelling van wit te zetten. Brand moest de kwaliteit teruggeven en wist al dat hij een verloren strijd ging spelen. De kampioen van vorig jaar gaf op en feliciteerde vervolgens Cormehic met zijn overwinning en de kersverse kampioen, Rob Kruis, met diens titel.

Wim Overes (91) legt beslag op de Swaterscup (meeste punten in externe competitie). In de uitwedstrijd van GSC 1 (viertal) tegen IJsselstein 1 (1-3) heeft Wim Overes (91) aan het tweede bord gewonnen. Omdat Henk van der Hoek aan het eerste bord eerder een remise speelde en beiden 5½ punt hadden, werd Wim Overes ongedeeld eerste met een puntentotaal van 6½ uit 8. Henk van der Hoek is tweede met 6 uit 7. Op de derde plaats is geëindigd Gerard Brand met 5 uit 8. Ook vijf punten behaalden Derk-Jan Morelis (uit 8) en Zenun Cormehic (uit 9).

Uitslagen 31e ronde:

Gerard Brand - Zenun Cormehic 0-1

Hans Karelse - Jaap Cornet 1-0

Roelof Stienstra - Tony Else 0-1

Wim Overes - Rob Kruis 1-0

Henk van der Hoek - Bert van Geldere 1-0

Anita van Bemmelen van der Plaat - Hans Vink ½-½

Piet Breddels - Marinus de Wit 0-1

Richard Smit - Jismaël Teuwissen 1-0 R

Stand (top 5):

1. Kruis 676

2. Cormehic 650

3. Brand 645

4. Stienstra 564

5. Van der Hoek 552

advertentie
advertentie