'Tachtig jaar is niet niks'

31 mei 2010 om 00:00 Nieuws

GJS staat uitgebreid stil bij jubileum

GORINCHEM - Voetbalvereniging GJS werd op 5 april 1930 officieel opgericht. Inmiddels alweer 80 jaar geleden. De Gorkumse Jonge Spartanen, die als kleine dorpsclub begon, is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste verenigingen van Gorinchem. Het weekend voorafgaand aan alle feestelijkheden bezocht De Stad Gorinchem voorzitter Frits Houdkamp van de club uit Dalem en legde hem een aantal vragen voor.

Kunt u ons uitleggen wat G.J.S. zo’n fantastische club maakt?

Als je ziet waar we vandaan komen als club(je) van 200 à 250 leden. Door de expansie van Gorinchem-Oost zijn wij geëxplodeerd als vereniging zijnde en uitgegroeid tot de club die we nu zijn, met een ledental van boven de 800 en 53 spelende elftallen. Als je in ogenschouw neem dat de meeste leden van oudsher niets met GJS hebben, maar zich toch zo fantastisch inzetten voor de club, dat maakt GJS heel bijzonder. Ook de ouders en de vele vrijwilligers moeten hierbij genoemd worden. Elke zaterdag worden er op het G.J.S.-terrein in Dalem 27 thuiswedstrijden gespeeld, die organisatorisch allemaal vlekkeloos verlopen. Dit vind ik eerlijk gezegd wel een topprestatie. Daarnaast willen we als G.J.S. zijnde graag een Gorinchemse uitstraling hebben. Dit doen wij door bijvoorbeeld bij het 1e elftal veel eigen jeugd te gebruiken. Maar ook de technische staf bestaat volledig uit mensen uit de regio Gorinchem.

Kunt u omschrijven hoe de club er in het algemeen voorstaat?

Ik kan u vertellen dat wij er als club over het algemeen goed voorstaan. We zitten inmiddels op 814 leden en ook qua jeugd gaat alles waanzinnig goed. We hebben er vorig jaar voor gekozen om veel A-jeugd door te laten stromen naar ons 2e elftal om daar draagvlak te creëren voor de toekomst. Dit heeft gelijk al zijn vruchten afgeworpen doordat het 2e kampioen werd en dus gelijk een klasse hoger mogen gaan spelen. De jeugdelftallen zelf draaien ook erg goed. Zo heeft onze A1 zich gehandhaafd in de 1e klasse en is onze B1 kampioen geworden van de Hoofdklasse, die hierdoor 3e divisie zullen gaan spelen aankomend seizoen. Onze doelstelling is om met alle selectie-elftallen in de jeugd minimaal op Hoofdklasse-niveau te spelen. Het aantal spelende leden in de senioren zien wij helaas wel teruglopen. Op dit moment hebben wij 6 seniorenelftallen voor de heren en 2 voor de dames. En je leest het wel in de kranten, er wordt flink aan onze 1e elftalspelers getrokken. Om, voor een leuke vergoeding, elders te gaan voetballen. Wij zijn op dat gebied nog een echte amateurvereniging, geen van onze spelers krijgt betaald.

Wat zijn de grootste mijlpalen die de club, op zowel sportief als algemeen vlak, tot op heden heeft behaald?

Ons 1e elftal heeft in het verleden vele jaren op 4e klasse niveau doorgebracht. Uiteindelijk zijn we na 24 jaar daar zelfs uit gedegradeerd. Daarna geleidelijk opgeklommen naar 1e klasse niveau. Dat we een flink aantal jaren een redelijk stabiele 1e-klasser waren is op sportief vlak denk wel de grootste mijlpaal tot op heden. Op algemeen vlak zijn het ledental en onze prachtige accommodatie de grootste mijlpaal die we behaald hebben.

Met welk gevoel denkt u dat de toenmalige oprichters van de club kijken naar het GJS van nu?

Helaas zijn alle oprichters van GJS reeds overleden. Maar ik weet zeker dat mochten ze de kans hebben om te zien hoe de club er nu aan toe is, dat ze met een heel trots gevoel kunnen waarnemen dat het allemaal goed zit. We hebben een prachtig complex met een aantal mooie velden en kleedkamers. Een mooie ruime kantine en sinds kort ook een geweldige tribune. Daarnaast presteren we redelijk op niveau en hebben we een groot aantal leden en elftallen. Al met al redenen genoeg om trots te zijn op de ontwikkeling die we nog steeds doormaken na 80 jaar historie.

Wat zijn de sportieve ambities voor de toekomst en welke koers willen jullie varen?

Zoals eerder vermeld streven wij na om met alle selectie-elftallen uit de jeugd minimaal op Hoofdklasse niveau te spelen. Een andere doelstelling is om met ons 1e elftal, die momenteel in de 2e klasse uitkomt, weer een vaste waarde te zijn in de 1e klasse. Dit willen we gaan bereiken met voornamelijk spelers uit onze eigen jeugd, links en rechts aangevuld met spelers uit de regio. Verder willen we voornamelijk gewoon blijven werken vanuit de GJS belevenis. Dit houdt in dat we stapsgewijs telkens een stap omhoog moeten zetten. De vereniging is een heel breed begrip. We zijn in eerste instantie natuurlijk een vereniging waar plezier en eendracht in de sport vanzelfsprekend voorop staan. Maar daarnaast zijn wij in zekere zin ook een opleidingsinstituut. Uiteraard leiden we kinderen op in hun sport. Maar uiteindelijk leiden wij ook ouders op tot toegewijde vrijwilligers. Van trainers, leiders en scheidsrechters tot commissieleden, kantinemedewerkers en vele anderen. Dit brengt onze sociale functie binnen de regio tot uiting en hier willen we ons graag voor in blijven zetten.

GJS bestaat dit jaar 80 jaar en dit gaat groots gevierd worden. Kunt u ons iets vertellen over de activiteiten die plaats zullen vinden?

80 jaar is niet niks en daarom zullen wij het jubileum als vereniging groots aanpakken. Op dinsdag 1 juni (vandaag, red.) spelen vanaf 18.30 uur onze jongste spelertjes de jaarlijkse wedstrijd tegen hun ouders. Op vrijdag 4 juni wordt hier nog een vervolg aan gegeven. Op woensdag 2 juni hebben wij vanaf 14.00 uur een grote jeugdmiddag op het programma staan. Deze middag staat voornamelijk in het teken van technisch en tactisch bezig zijn met voetbal. Zo zal Ruud Brood, trainer van RKC Waalwijk en woonachtig in Gorinchem, een voetbaltraining geven. Romano Calor verzorgt met zijn voetbalschool een heuse clinic. En football freestyler Daniël Rooseboom de Vries geeft een spectaculaire demonstratie. Op woensdagavond neemt G.J.S. 1 het op tegen Lucky Ajax. De wedstrijd tegen het elftal met oudgedienden van de club uit Amsterdam zal om 18.45 uur worden afgetrapt. De selectie van Lucky Ajax kent klinkende namen zoals Danny Blind, Sjaak Swart, John Bosman, Wim Jonk, Stanley Menzo, Arnold en Gerrie Mühren, Bryan Roy, Michael Reiziger, Sonny Silooy en Simon Tahamata. Het is nog niet bekend welke spelers er exact mee zullen doen, maar er zullen ongetwijfeld een aantal van deze coryfeeën aanwezig zijn. De wedstrijd is voor leden gratis toegankelijk, niet-leden betalen €5,-. Het feestelijke jubileum zal op zaterdag 5 juni worden afgesloten met de gehele dag activiteiten voor jong en oud. Zo zijn er in de ochtend verschillende spelactiviteiten voor de F, E, D en C-jeugd. En vanaf 12.30 uur staat het jaarlijkse 4 tegen 4 toernooi in de planning. Om 17.00 uur zal het eerste dameselftal van G.J.S. aantreden tegen oudgedienden uit het 1e herenteam. De dag zal in stijl worden afgesloten met een spetterende feestavond in en rondom onze kantine. De feestavond zal als thema uiteraard de jaren ’80 meekrijgen. Toegangsprijs tot deze avond is €5,-, maar daar krijg je dan tevens 2 consumpties voor. Kaarten voor de feestavond zijn te koop op het GJS complex.

Voor meer informatie over het 80 jarig bestaan van GJS: www.gjs-gorinchem.nl

advertentie
advertentie