Scholen blij met eerste paal

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Gildenplein:

Kloppend hart

voor de wijk

GORINCHEM - ,,Een heleboel frustraties vallen nu van ons af. De eerste paal van het Gildenplein wordt dinsdag geslagen, als een soort springplank, hup, over de zomervakantie heen. De vaart zit er nu in. Gelukkig.”

Directeur Theo Merkx van r.k. basisschool De Mariëngaarde drinkt er met collega’s een biertje op na afloop van de informatiebijeenkomst over de bouw van het Gildenplein. ,,De kinderen hebben veel te lang gewacht,” stelde wethouder Arni Faro bij de opening van de avond in het WLZ-Gebouw. ,,Maar nu gaan we met ons allen de uitdaging aan om van het Gildenplein ook echt een wijkvoorziening te maken. We willen daarom open in gesprek met iedereen en iedere mogelijk betrokken organisatie, groot of klein. Alle suggesties zijn welkom.”

Een beetje koud vrees voelen de scholen ook wel in de buurt. ,,Omwonenden zijn bezorgd,” weet Merkx. ,,Dat is goed te begrijpen. De bouw zal ruim een jaar duren en hoe wordt het dan voor de buurt? Wij hopen veel beter. We willen ook graag iets doen voor de wijk en de directe omgeving, want de last is ook voor omwonenden vele jaren zwaar geweest.” Merkx hoopt dat er op de locatie van de huidige noodlokalen aan de Gildenweg een speelplaats voor de buurt kan worden aangelegd. ,,We willen echt iets voor de wijk doen. En we krijgen straks veel naschoolse activiteiten, zoals Na-School, juist ook voor kinderen uit de omgeving. Ik hoop dat we activiteiten met bijvoorbeeld lesprogramma’s kunnen integreren. We willen als partners om de tafel gaan zitten en dan zal je zien dat de belangen van school en buurt elkaar niet bijten.”

In het hele complex komen 26 schoollokalen voor Mariëngaarde, de Poorter en de Baanbreker. Stichting OVO, het bestuur van de openbare scholen, gaat nog intern overleggen of en zo ja hoe deze scholen kunnen integreren. Het voordeel van een bredeschool is dat een aantal ruimten en voorzieningen voor gezamenlijk gebruik zijn, voor scholen, maar ook voor derde partijen zoals stichting Arkelstad en kunstcentrum Toon. Toon wil graag gebruik gaan maken van de techniek- en handvaardigheidruimte voor cursussen steen bewerken en plastische vormgeving. Er komt een berging voor Toon met een bakoven. ,,Ik hoop wel dat er voldoende berging is,” zegt Annemarie Pie van Toon. ,,De mogelijkheden van ruimte vallen of staan met de achterliggende berging. Daar moet je dus niet te zuinig mee zijn.” Toon heeft vaste eigen groepen, maar wil in de wijk wel cursussen aanbieden als daar overeenstemming voor komt. Dat kunnen cursussen of workshops op creatief gebied zijn, maar ook bijvoorbeeld muzieklessen of lessen van het Jeugdtheaterhuis.

Het Gildenplein is de eerste en waarschijnlijk enige bredeschool die in deze vorm wordt gebouwd. SKG (kinderopvang), Arkelstad en ook bureau Jeugd en Gezin krijgen hier ruimte. En dan komt er ook nog een nieuwe sporthal op de eerste verdieping, waar eveneens van alles en nog wat, al dan niet in samenwerking met het verenigingsleven, georganiseerd kan worden. Niets lijkt een goede wijkfunctie in de weg te staan.

,,Tot nu toe is er veel gepraat over de ‘stenen’,” stelde wethouder Faro. ,,Wij willen nu echt gaan praten over de invulling van de functie van dit gebouw. Dat is een verantwoordelijkheid die bij ons allemaal ligt. We willen graag overleg.”

Er is een nieuwsbrief ‘Info Gildenplein’, waarin alles over het gebouw, gebruikers en bouw wordt uitgelegd. Het is de bedoeling deze nieuwsbrieven met regelmaat in de omgeving van het Gildenplein te bezorgen. De nieuwsbrief is verkrijgbaar bij de gemeente. De informatie is ook te vinden op www.gildenplein.nl

advertentie
advertentie