Gorcum komt miljoenen tekort

26 juni 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Na de vele goede jaren, wacht Gorinchem nu een moeilijke tijd. Kon de begroting voor dit en volgend jaar nog rond gebreid worden dankzij bezuinigingen volgens de ‘kaasschaafmethode’, nu zijn veel straffere maatregelen nodig om de miljoenen, die de stagnerende bouw kost, te dekken.

,,Als we het niet doen,” reageerde burgemeester Piet IJssels, ,,dan komen we onder toezicht en gebeurt het toch. We kunnen beter onze verantwoordelijkheid nemen.” Gorinchem heeft net als veel andere plaatsen in Nederland veel en soms grote bouwplannen, die nu niet van de grond komen. Dat kost de gemeente miljoenen euro’s. Daarnaast bezuinigt het rijk op het gemeentefonds, maar bijvoorbeeld ook op de Wmo-uitkering (wet maatschappelijke ondersteuning). De kosten voor de zorg zullen voor de gemeente ook aanzienlijk stijgen.

Grondexploitatie

,,Maar, van alles heeft de grondexploitatie de allerhoogste prioriteit,” stelde wethouder Trix van der Torren (financiën) afgelopen raadsvergadering. De grondexploitatie is qua omvang de grootste tegenvaller, maar de gemeente heeft daar in feite weinig invloed op. De bouw komt immers pas weer van de grond als de economie aantrekt.

Aan de orde waren het jaarverslag van 2009, de tussenrapportage (turap) en de perspectiefnota 2011-2014. Vorig jaar heeft Gorinchem met ‘Alle Hens aan Dek’ al flink bezuinigd, met name op eigen organisatie. In de begroting stond toen een positief saldo van 4.4 miljoen genoteerd. Maar het pakt nu toch slechter uit; een tekort van 4.4 miljoen. René Naaktgeboren van de gemeente legt uit dat dit verschil vooral te zoeken is in achterblijvende grondexploitatie.

Voor de toekomst – perspectiefnota - is het beeld nog somberder. De bijdrage uit het gemeentefonds wordt aanzienlijk lager; 3.6 miljoen minder. En de korting op Wmo wordt 11.5 procent. ,,Zoals het er nu uit ziet kan de begroting voor 2011 sluitend worden dankzij de vorige bezuinigingen. Maar in 2012 zullen grotere maatregelen getroffen moeten worden,” aldus Van der Torren.

Veel risico’s

De accountant was niet aanwezig om zijn bevindingen toe te lichten. Maar in zijn rapport staat aangegeven dat er voor Gorinchem veel grote risico’s zijn. Niet alleen de grondexploitatie, maar ook de vele samenwerkingsverbanden in cv’s en bv’s. In vorige rapporten gaf hij al aan dat hierin het één en ander te verbeteren valt, maar dat is nog niet gelukt. Pierre Schefferlie stelde er een vraag over. ,,De inhaalslag vordert gestaag,” antwoordde IJssels. Ook merkt de accountant op dat het risicovol is om bijvoorbeeld een groot bouwbedrijf renteloos uitstel van betaling te geven in tijd van economische malaise. Als het bedrijf ‘omvalt’, zit de gemeente met de strop. Een ander risico is dat de gemeente gelden voor stadsvernieuwing moet teruggeven, omdat die vernieuwingen niet plaatsvonden. Wethouder Jack Oostrum verwacht echter niet dat het zo’n vaart zal lopen. ,,We hebben voldoende gepresteerd op dat gebied.” In de niet openbare commissie dualisering wordt nog met de accountant gesproken.

Vast staat dat er veel grote risico’s zijn en de gemeente daar vooralsnog weinig grip op heeft. Er komt een Zero Based Budgetting (ZBB) onderzoek, waarbij gekeken wordt welke voorzieningen nodig zijn en welke niet. Er kunnen discussies komen over bijvoorbeeld sluiting van de Nieuwe Doelen of het zwembad. In 2012 moeten in ieder geval stevige knopen worden doorgehakt. Ook wordt er al gesproken over verdere lastenverhogingen voor de burger.

advertentie
advertentie