Quadrant meteen uitverkocht

28 juni 2010 om 00:00 Nieuws

‘Onbegrijpelijk

dat je zo’n

mooi huis hebt’

GORINCHEM – Terwijl de hele bouwsector in de remise lijkt te staan, tsjoekt Poort6 met de stadsvernieuwingstrein in de Lingewijk rustig verder. Maar afgelopen vrijdag werd er feest gevierd. Het Quadrant, op de vroegere locatie van garage Den Breejen, was al opgeleverd, maar nu hebben alle nieuwe bewoners hun sleutels en velen zijn al verhuisd.

Het Quadrant was meteen uitverkocht aan Lingewijkers; een geslaagd stukje stadsvernieuwing en volgens Poort6 en wethouder Jack Oostrum voorbeeld voor de rest van de wijk. Samen met de nieuwe bewoners en enkele genodigden werd dit gevierd. Als geschenk plantte één van de oudste bewoners, de 79-jarge Toon de Zeeuw, een grote Tulpenboom die met de hijskraan over het gebouw werd getild.

De Zeeuw is de eerste bewoner van het Quadrant. Hij woont nu mooi op de hoek van het gebouw aan de De Vries Robbéweg. Na 49 jaar moest hij weg uit zijn huisje aan de Suzanna van Oostdijkstraat. ,,Ik ben in de Lingewijk geboren en getogen,” vertelt hij als hij trost zijn nieuwe appartement laat zien. ,,Ik ben wel eens verhuisd, maar daarna weer teruggekomen. Vorig jaar is mijn vrouw overleden. Ik mis haar heel erg. En wat zou zij deze nieuwe woning mooi hebben gevonden. Het is toch onbegrijpelijk dat je zo’n mooi huis hebt.”

De Zeeuw laat de moderne en frisse keuken ‘met alle toeters en bellen’ zien, de ruime tweede slaapkamer en zijn enorme eerste slaapkamer. De doucheruimte is meer dan royaal. Berekend op dagen wanneer het even niet zo goed gaat en thuiszorg moet komen helpen. Maar De Zeeuw is vooral blij met zijn terras. Ook groot en ruim. Hij kan daar lekker zitten en van alles langs zien komen. Ja, de Zeeuw houdt het goed in de gaten. ,,Die vuilniscontainers moeten eigenlijk verplaatst worden naar de andere kant van het gebouw,” oppert hij. ,,Nu zien de mensen die langskomen ze staan en dumpen er wel eens afval. Dat moeten we natuurlijk niet hebben.” Hij zal het bij Poort6 aankaarten.

Ondertussen schept zijn bovenbuurman een beetje op over zijn appartement. ,,Ik heb zo’n groot terras,” grapt hij, ,,dat ik met mijn gazonnetje een eigen voetbalveldje heb. Echt waar.”

De stemming zit er op het Quadrant goed in. De buren kennen elkaar door en door. ,,De stenen zijn hier opnieuw gestapeld,” zegt wethouder Oostrum daarover, ,,maar de mensen zijn dezelfde. Het karakter van de Lingewijk is hier niet veranderd. Dit is het bewijs dat stadsvernieuwing toekomst heeft. Het zijn kwalitatief goede woningen, waar de mensen gelukkig zijn. Mensen, die soms 45, 50 jaar in de wijk wonen, zeggen nu ‘dit had ik veel eerder moeten doen’. En dat willen wij ook, voor de hele Lingewijk.”

Directeur Dick van Zanten van Poort6 toonde zich ook in zijn nopjes met deze bouw. In de 27 huurappartementen wonen allemaal Lingewijkers die hun huizen uit moesten. De 17 koopgarant gezinswoningen waren meteen uitverkocht. ,,We kochten tien jaar geleden dit terrein van Den Breejen, maar de bouw heeft net een jaar geduurd. Er is fantastisch werk geleverd door Slokker Bouwgroep. We zijn er heel blij mee.” De Zeeuw maakte het bouwbedrijf ook complimenten. ,,Vooral die twee jonge uitvoerders hebben het heel goed gedaan.”

Toon de Zeeuw (79) plant als eerste bewoner de reusachtige Tulpenboom in het Quadrant.

advertentie
advertentie