Bijbelse quilts in Grote Kerk

28 juni 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Dat een quilt zo veel meer kan zijn dan een doorgestikte deken, wordt duidelijk bij het aanschouwen van de prachtige kunstwerken van Rieteke Hoogendoorn. In de Grote Kerk is vanaf 30 juni tot en met 31 juli een expositie te zien van voornamelijk quilts met een religieus thema, de bijbelquilts. In totaal zullen er rond de 40 werken worden geëxposeerd waarvan een deel op foto.

Door Inge Keppels

Geschiedenis Het woord quilt is afgeleid van het Latijnse culcita, dat gevulde zak betekent. Via de Franse woorden couette en cuile werd dit later quilt. De geschiedenis van de quilt gaat ver terug. De oudste quilt dateert uit de Romeinse tijd. Oorspronkelijk was de quilt bedoeld als deken, ter bescherming tegen kou. In de loop der jaren ontstond er bij kunsthistorici grote belangstelling voor quilts en dan met name de quilts van de Amish. Deze laatste vertoonden namelijk veel overeenkomst met de toenmalige moderne kunst. Voordat patchwork en quilten in Europa populair werd bij het grote publiek, duurde het echter nog tot 1970.

Rieteke Hoogendoorn maakte in 1991 haar eerste quilt. Ze was altijd al bezig met handwerken en door het tijdschrift Ariadne raakte ze geïnspireerd om te gaan quilten. Rieteke vertelt vol enthousiasme over haar hobby. ,,Ik maak eerst een ontwerp op papier. Voor mij is het een sport om quilts te maken met traditionele patronen en technieken. Het is allemaal handwerk, er komt geen naaimachien aan te pas." Soms blijkt een ontwerp niet uitvoerbaar omdat de traditionele manier ook beperkingen heeft. Maar volgens Rieteke komt dat niet vaak voor. Er zijn verschillende quilttechnieken: de shadowquilt (met bruidstule), de glas-in-lood-techniek, de applicatietechniek en het patchwork. In de vrije quilttechniek - zoals het woord al doet vermoeden - gelden minder strikte regels. Er worden wel stukken van de traditionele werkwijze overgenomen maar evengoed is het verwerken van plastic, touw e.d. toegestaan.

Net als in andere kunstvormen heeft Rieteke inmiddels haar eigen stijl ontwikkeld. Sinds 1995 maakt ze quilten met motieven die met het geloof te maken hebben. ,,Het is voor mij belangrijk dat ik in mijn hobby mijn liefde voor God door kan geven. Ik vind het fijn dat ik op die manier mensen kan troosten en bemoedigen. Veel van mijn werken zijn gemaakt naar aanleiding van een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven", aldus Rieteke. Ze krijgt regelmatig opdrachten en vindt het daarbij belangrijk dat het een persoonlijke en unieke quilt wordt. Het maken van twee dezelfde, identieke quilts is haar in het verleden niet goed bekomen. Het blijft een kunstwerk en ieder kunstwerk is tenslotte uniek. Dat het een hoogstaande vorm van kunst betreft wordt vooral duidelijk bij de quilt waarin de Mattheüs Passion verbeeld is. Het is een prachtig werk waarin de lijdensgeschiedenis van Jezus tot in detail is uitgewerkt. Essentieel is de toelichting c.q. uitleg daarbij omdat anders veel intentie verloren gaat want elk blokje, elke kleur heeft een betekenis. Nooit geweten dat je met quilten zelfs de muziek van Bach kunt verbeelden! De opening van de expositie is woensdag 30 juni om 19.30 uur. Op de site www.bijbelquilts.nl zijn meer werken van Rieteke Hoogendoorn te zien.

advertentie
advertentie