‘We willen wel draagvlak voor AZC’

29 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Wethouder Jack Oostrum (PvdA) is enthousiast over de plannen. Iets goeds doen voor mensen in nood vindt hij mooi werk. ,,En we willen dan wel een beter centrum dan vorige keer. Niet van die houten gebouwen (waar bij storm het dak afwaait – red.), maar betere permanente huizen waar mensen langdurig in kunnen wonen. Het COA meldde dat er eigenlijk direct na de zomer opvang nodig was. Dat halen we niet, maar 2011 moet kunnen.”

Pierre Schefferlie: ‘VVD stemt in met lastenverhogingen’ GORINCHEM - ,,Ons vorige AZC is vijf jaar geleden gesloten, maar het probleem blijft bestaan. Er wordt nu meer aan de voorkant gefilterd, maar wereldwijd blijven er vluchtelingen een veilig heenkomen zoeken. Wij hebben met het vorige centrum goede ervaringen opgedaan, daarom hebben we het idee van een groter en permanent centrum aan de raad durven voorleggen.”

Financiële voordelen

Oostrum geeft daarbij aan dat het de gemeente financieel gezien niets kost. Integendeel. Gorinchem dendert met duizend nieuwe inwoners door de 35.000-inwonersgrens. Een klein rekensommetje leert dat de uitkering uit het gemeentefonds jaarlijks ruim een miljoen euro hoger zal zijn. ,,En,” zegt Jack Oostrum, ,,er zijn nog meer voordelen. In Gorinchem-Noord willen we in de toekomst een nieuw bedrijventerrein ontwikkelen, met onder andere kantoren rondom het nieuwe station Papland. Dat gebied wordt dan door COA bouwrijp gemaakt. En een AZC levert ook nog werkgelegenheid op.”

De gemeente Gorinchem verkeert door het stagneren van de bouw en braakliggende bouwterreinen in financiële nood. De accountant spreekt van veel en soms grote risico’s voor de komende jaren. Het AZC kan helpen de begrotingen sluitend te krijgen.

Hoewel de ideeën duidelijk zijn, zal er toch een onderzoek naar een geschikte locatie plaatsvinden. ,,We willen wel draagvlak bij de bevolking en de mensen er weer bij betrekken.” De begeleidingsgroep van het vorige AZC wordt nu als afvaardiging van inwoners weer bij elkaar geroepen en eventueel aangevuld met nieuwe deelnemers voor voorbereidingen.

Knarsetandend

Ondertussen hoort Hannie Hania (Stadsbelang) dit allemaal knarsetandend aan. ,,We hebben al een AZC gehad. Er waren toen wel veel klachten en er was veel extra politie inzet voor nodig. Nu moet de politie fors bezuinigen. Er wordt zelfs overwogen om het politiebureau in Gorinchem ’s nachts te sluiten. Nee, wij zijn echt tegen. Wij hebben onze beurt gehad, nu weer een ander,” aldus Hania.

,,Bij de Tweede Kamerverkiezingen werd duidelijk dat er in Gorinchem voor vier zetels PVV’ers zijn,” vervolgt zij. ,,Die zetels hadden wij kunnen hebben als we ons standpunt over het AZC voor de verkiezingen bekend hadden gemaakt. Maar dat hebben we in oktober, toen het verzoek van COA al binnenkwam, niet gedaan omdat de coalitie het over de verkiezingen heen wilde tillen. Daar hebben we toen aan willen meerwerken en dat is nu zo gebeurd, maar de PvdA zag ons voor een nieuwe coalitie niet meer staan, terwijl onze wethouder Bert Biemans graag nog een periode had meegedaan, al was het parttime.” Hannie Hania heeft nu spijt dat haar fractie aan de geheimhouding heeft meegedaan. In maart hebben lokale partijen overal in Nederland riant gewonnen, behalve in Gorinchem. De partij van Hannie Hania ging terug van twee, naar één zetel. Stadsbelang heeft zich overigens altijd gedistantieerd van PVV-gedachtegoed.

Verantwoordelijkheid

Hannie Hania voelt zich bedrogen uit de strijd komen. PvdA-fractieleider Pierre Schefferlie: ,,Bert Biemans wist dat het AZC eraan zat te komen. Stadsbelang heeft haar keuzes zelf gemaakt. Wij kunnen het niet helpen dat zij zo’n grote verkiezingsnederlaag hebben geleden. Voor ons was het AZC helemaal geen thema, maar nu willen we onze verantwoordelijkheden nemen en de ideeën hierover aan de stad voorleggen. Het economisch voordeel is aanzienlijk. We kunnen de begroting nog sluitend krijgen, maar er zitten zeker lastenverhogingen voor de burgers aan te komen. De VVD heeft daar al mee ingestemd, als de kosten voor de zorg hoger worden en die worden zeker aanzienlijk hoger.”

:Wat vindt u van deze kwestie. Moet Gorinchem aan zijn maatschappelijke verplichtingen voldoen en het Asielzoekerscentrum laten komen of vindt u dat Gorinchem dat al gedaan heeft door het Asielzoekerscentrum dat een aantal jaar geleden in de stad was gevestigd. Wellicht bent u van mening dat er nu een andere gemeente aan de beurt is. Geef uw mening op de poll van De Stad Gorinchem of laat een reactie achter bij het artikel dat ook op de site www.stadgorinchem.nl is na te lezen.

advertentie
advertentie