Start nieuwe seizoen huiswerkbegeleiding

30 juni 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Op de bank zitten Paulien Passe en Claire Westrup, allebei werkzaam bij Stichting Arkelstad, Paulien als jongerenwerker, Claire als kinderwerker. Samen begeleiden zij huiswerkbegeleiding in de Rozenobel op het Dukatenplein 2 op dinsdagen van 18.00 uur tot 20.00 uur. Het nieuwe seizoen start 31 augustus. Paulien en Claire zoeken bij hun werk steun van vrijwilligers.

,,Een opleiding is vandaag de dag steeds belangrijker, papiertjes tellen nu eenmaal en Arkelstad vindt het belangrijk om daar een steentje aan bij te dragen," vertelt Paulien Passe. ,,De huishuiswerkbegeleiding bieden we dan ook gratis aan, zo blijft de drempel laag, zowel voor de jeugd als voor de ouders die hun kinderen er gebruik van willen laten maken."

Claire Westrup is begonnen bij de huiswerkbegeleiding door het toenmalige gebrek aan vrijwilligers. ,,Zonder goede docenten is het een stuk moeilijker om een goede huiswerkbegeleiding te kunnen bieden." Ook benadrukt ze hoe belangrijk het is om even een rustige plek te hebben om je huiswerk te kunnen maken. ,,Thuis is het vaak te druk en is er veel afleiding, hier kunnen ze ongestoord werken. Op 31 augustus beginnen we weer officieel, maar het is wel de bedoeling dat de jeugd zich opgeeft voor de begeleiding, we moeten namelijk een inschatting kunnen maken hoeveel vraag er is."

Docenten

Paulien legt uit dat de voorkeur voor vrijwilligers uitgaat naar docenten, vooral op het vakgebied van wiskunde en de talen Engels en Frans. ,,Daar is altijd erg veel vraag naar, maar dat is natuurlijk niet het enige." ,,Nee," zegt Claire lachend, ,,we zijn ook heel blij met mensen die erg goed zijn in een vak, het belangrijk vinden om jongeren te helpen, een luisterend oor kunnen bieden, maar ook bijvoorbeeld helpen om een huiswerkplanning te maken of hoe je nou eigenlijk goed studeert, iemand overhoren, er komt meer bij kijken dan alleen erg goed zijn in bijvoorbeeld natuurkunde."

,,Er wordt hoofdzakelijk huiswerk gemaakt. Dat is wel de hoofdmoot, maar we helpen ook met het lezen van boeken voor je lijst en studeren voor een proefwerk of tentamen. We hebben een aparte ruimte waar een docent even met een jongere apart kan gaan zitten voor een overhoring, of als iemand even rustig zijn boek wil lezen, maar ook in de grote ruimte zijn rustige plekken."

Leerlingen kunnen gebruik maken van internet. Er zijn twee pc’s en die zijn uitsluitend bedoeld voor huiswerk. MSN of ‘Facebooken’ is er niet bij.

,,Het zou heel fijn zijn als we zoveel docenten/vrijwilligers bij elkaar krijgen voor het nieuwe seizoen, dat we zouden kunnen uitbreiden. Hetzij naar een extra avond of een extra locatie." Ook zou Paulien erg graag een aparte examenklas willen realiseren, maar alles valt of staat met vrijwilligers. Claire is even stil en zegt dan serieus: ,,Er gaat iets door je heen als je het groeiproces van een leerling meemaakt, week in, week uit, om ze echt vooruit te zien gaan en zeker als ze uiteindelijk hun diploma halen, dat is een onbeschrijfelijk gevoel. En daar draag je dan een steentje aan bij, aan een betere toekomst voor de jongeren.

advertentie
advertentie