Bewoners blij met eerste paal De Schutse

30 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Nieuwbouw

klaar met

Kerst 2011

GORINCHEM – Een oranje vlag wappert vrolijk in de top van de grote heimachine op het terrein van woonzorgcentrum De Schutse aan de Mollenburgseweg. Een vijftigtal bewoners wacht op wat komen zal geduldig af in het zonnetje, dat ’s morgens nog niet zo fel brandt. Dan stapt de 85-jarige huisgenoot Bert van Rijn in de cabine en slaat eerst wat aarzelend, maar dan met een flinke vaart de symbolische eerste paal in de grond.

De bouw van de nieuwe Schutse is nu officieel begonnen. Het oude gebouw is eind vorig jaar gesloopt. De bewoners wonen nu tijdelijk in De Bannehof en hopen zo snel mogelijk weer naar hun oude stek terug te verhuizen. ,,De Schutse is één van de oudste woonzorgcentra,” vertelt Rivas-directeur Pieter de Kort aan de mensen, ,,en één van de populairste. De wachtlijst voor De Schutse is de langste van allemaal.” De Kort verbaast zich daar wel een beetje over. ,,Het was zo’n oud gebouw, het voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd.”

Rivas is in samenwerking met gemeente en woningbouwvereniging Poort6 lang bezig geweest met de voorbereiding van deze vernieuwing, wel drie jaar. Dit is in feite het zevende plan. ,,We hebben zelfs gekeken naar een locatie in Gorinchem-Noord,” zegt De Kort. ,,Gelukkig is het daar niet doorgegaan, want de ontwikkeling van dat gebied laat nogal op zich wachten.” Uiteindelijk is dus gekozen voor nieuwbouw op de locatie van de oude Schutse. De verhuizing van de bewoners was een hele operatie. Zij hopen nu zo snel mogelijk weer terug te kunnen verhuizen naar hun mooie nieuwe appartementen. Misschien lukt het bouwbedrijf Stout om voor de Kerst van 2011 de nieuwbouw op te leveren.

Zelfstandig

De Schutse wordt een nieuw thuis voor 57 bewoners. ,,We bouwen een woonlocatie waarin bewoners die zorg nodig hebben zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen,” vertelt Cor van Vlaanderen, regiomanager Gorinchem bij Rivas. ,,Iedere bewoner van De Schutse beschikt straks over een eigen appartement met woonkamer/keuken, slaapkamer en ruime badkamer.”

De 57 bewoners van De Schutse zijn mensen met een lichamelijke beperking of (beginnende) dementie die zorg nodig hebben. ,,Natuurlijk is het fijn om zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving te blijven wonen,” vervolgt Cor van Vlaanderen. ,,Als het echter niet meer gaat of onveilig wordt, dan kan een woonzorgcentrum een oplossing zijn. We vinden het wel belangrijk dat de zelfstandigheid van mensen wordt gewaarborgd. In de nieuwe Schutse is dat straks ook mogelijk.”

Foto 1: De bewoners van De Schutse zijn enthousiast bij het slaan van de eerste paal.

Foto 2: De 85-jarige Bert van Rijn slaat de eerste paal met hulp van teamleider Jeroen Mooijweer.

advertentie
advertentie