Taptoe voor Kika in Evenementenhal

27 juli 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM/BEESD – Bij Jaap van Ingen zit het organiseren ‘in het bloed’, zoals hij zelf zegt. Zijn grote hobby is regelen, alles regelen tot in de puntjes, en het liefst alles zelf doen. Zo is de hele organisatie van de Taptoe voor Kika in handen van één man. ,,Ik vond organiseren altijd al leuk. Vroeger was ik diskjockey en roadmanager bij een popgroep,” vertelt hij. ,,Toen ik hier kwam werken (bij de Volvo importeur in Beesd) vroegen collega’s of ik bij De Bazuin in Leerdam wilde komen spelen. Ik dacht, dat kan ik nooit.”

Jaap van Ingen: ‘Iedereen wil meewerken aan dit goede doel’ Er wordt van alles en nog wat georganiseerd voor Kika, stichting Kinderen Kankervrij. Sponsorlopen, verkoopacties, concerten enzovoort. Waar hij of zij goed in is, of wat binnen een organisatie mogelijk is. Voor muziekliefhebber en organisator pur sang, Jaap van Ingen uit Beesd, was er geen twijfel mogelijk: Als je iets wilt doen voor Kika, dan een taptoe. Als musicus van De Bazuin in Leerdam heeft hij ervaring met de organisatie van de jaarlijkse Glasstad Taptoe Leerdam en hij heeft de organisatie van de Floriade Taptoe 2012 op zich genomen. Zo kwam Jaap van Ingen op het idee om een Taptoe voor Kika te organiseren. ,,Het enige wat we in de winter nodig hebben is een goede indoorlocatie. De Evenementenhal in Gorinchem bood spontaan en gratis deze magnifieke ruimte aan,” vertelt Jaap van Ingen. Vanaf dit punt is de bal snel verder gaan rollen. Jaap van Ingen organiseert het liefst alleen, maar iedereen wil aan het sympathieke initiatief deelnemen. Datum en deelnemers zijn nu bekend: Zaterdag 11 december van 19.00 tot 22.30 uur. De namen van de korpsen zijn: Drum- en Showfanfare DVS Katwijk, Adest Musica Sassenheim, Rijnmondband Schiedam, Jong K&G Leiden, METRO Scheveningen, de Bazuin Leerdam, Exempel Empel, Wilhelmina Sleeuwijk, Euroband Rotterdam, Percussion Unlimited Loon op Zand en voor komische acts Jolly Jumpers Kampen. door Everdien Hamann

In 1987 werd Jaap van Ingen lid van De Bazuin, als bekkenist. ,,De Bazuin speelt in de topklasse. Het is eigenlijk een jachthoornkorps. Daar zijn er nog maar heel weinig van in Nederland. Een echt showkorps ook voor streetparades en zo. We moeten het hebben van choreografie en show.” Als bekkenist moet Jaap van Ingen ook daar de puntjes op de i zetten. De slag met de bekkens moet uiteraard precies op het goede moment plaatsvinden en vaak spelen bekkenisten tegen het ritme in.

Het organiseren van taptoes heeft Van Ingen ook bij De Bazuin geleerd. ,,Het is belangrijk dat je ook aan alle kleine dingen denkt. Eigenlijk heb ik persoonlijk niets met Kika, behalve dan dat het een heel goed doel is waaraan iedereen wil meewerken.” Van Ingen zocht daarom eerst contact met deze organisatie om te overleggen. Een ambassadrice gaf hem een klinkende aanbevelingbrief mee, die bij ieder mailtje werd meegezonden. ,,Je moet het allemaal wel kunnen verantwoorden,” weet hij. En door de organisatie van de Glasstad Taptoe kent Jaap van Ingen de sleutelfiguren in deze muziekwereld. ,,Iedereen is zo enthousiast. Ze willen bijna allemaal gratis meedoen, of alleen tegen buskosten- of brandstofvergoeding. Zo blijft er zoveel mogelijk over voor Kika. Maar ook voor het vervoer van de korpsen kan je weer wat doen. Busmaatschappijen kunnen het goede doel met de rit naar Gorinchem ook sponsoren.”

Inzoomen

Zo zoomt Jaap van Ingen bij alle aspecten in van hoofdlijnen naar details. ,,Je moet aan alle kleine dingen denken,” weet hij uit ervaring, ,,zonder de grote lijn uit het oog te verliezen.” Hij is erg blij met de locatie van de Evenementenhal. ,,Er is volop ruimte. Ook voor het omkleden en inblazen voor de korpsen. En er komen kramen, voor de korpsen, maar ook voor Kika. Die kan de eigen organisatie promoten, sleutelhangers en beertjes verkopen enzovoort. Allemaal voor het goede doel. De hal is vanaf 17.30 uur geopend en we houden een pauze, dus er is voor bezoekers voldoende gelegenheid iets te consumeren en bij de kramen langs te gaan.”

In de hal is voldoende ruimte voor tribunes. Van Ingen gaat vooralsnog uit van 2000 zitplaatsen, maar als de kaartverkoop voorspoedig verloopt, kan hij de tribunes qua opstelling gemakkelijk uitbreiden tot bijvoorbeeld 3000 of zelfs 4000 plaatsen. ,,Maar daar ga ik nu nog niet van uit.” Voor de kaartverkoop heeft Van Ingen een bedrijfje gevonden dat dit wil sponsoren. Vanaf september kunnen de kaarten online worden besteld.

Het speelveld is met 45 bij 45 meter groot genoeg. ,,Er staan vier palen in het veld,” vertelt Van Ingen, ,,die staan voor de korpsen in de weg. Sommige korpsen lopen ook achteruit. We zullen de palen in ieder geval goed inpakken en de groepen moeten proberen er rekening mee te houden.”

Licht en geluid

En dan zijn tenslotte licht en geluid voor Van Ingen bepaald geen sluitpost. Op zijn minst gekleurde verlichting om sfeer in de hal te creëren. Ook hiervoor hoopt hij sponsors te vinden. Een bedrijf in ‘geluid en video’ uit Culemborg heeft al enthousiast gereageerd. Er wordt van de hele Taptoe voor Kika een film gemaakt, die – uiteraard voor het goede doel – weer verkocht kan worden.

,,Er is nog een berg aan kleine dingen te doen, nog veel te regelen. Als je het goed aanpakt, dan krijg je voor het goede doel een hoop gratis. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om. We hebben een propvol programma met aan het einde de finale en het Wilhelmus. Direct daarna overhandigen we de cheque aan Kika. We hebben de entree laagdrempelig gehouden; 15 euro voor volwassenen en 7,50 euro voor kinderen en jeugd tot en met 16 jaar. Dan kunnen gezinnen komen. Er is ook veel modern repertoire dat jongeren aanspreekt. En komische acts van de Jolly Jumpers voor de afwisseling.”

Jaap van Ingen zal op 11 december de regie uiteindelijk uit handen moeten geven, omdat hij zelf meespeelt bij De Bazuin. Bart de Visser uit Rotterdam denkt actief mee en krijgt die avond de regie. Speaker is Rob Bonten, bekend van de Glasstad Taptoe.

In september start de kaartverkoop. Kaarten kunnen alleen online gekocht worden via www.taptoevoorkika.nl. Op deze website is tevens alle informatie over Taptoe voor Kika te vinden en links naar de deelnemende korpsen.

advertentie
advertentie