Onderzoek naar alcohol en jongeren

29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM - Kennis over de schadelijke gevolgen van alcohol is beperkt bij jongeren. Dit blijkt onder andere uit het onderzoek dat de GGD West-Brabant begin dit jaar uitvoerde. Ook zijn te veel jongeren het niet eens met het landelijk advies ‘geen alcohol onder de 16 jaar’. Ongeveer de helft van de jongeren heeft moeite met ‘nee’ zeggen en drinkt door groepsdruk meer dan hij/zij eigenlijk wil. Eén op de vijf ouders stelt geen leeftijdgrens vast vanaf wanneer hun kind alcohol mag drinken. Van de ouders die wel regels stellen, ziet het merendeel ook toe op deze regels. Landelijke cijfers laten zien dat ouders wel degelijk invloed hebben op het drinkgedrag van hun kind. Het is

In voorgaande onderzoeken kwam naar voren: 9% van de 8 t/m 11 jarigen in West-Brabant wel eens alcohol heeft gedronken (Jeugdenquête 8 t/m 11 jarigen, 2008); 22% van de 12 t/m 15 jarigen in West-Brabant recent alcohol heeft gedronken (in de vier weken voorafgaand aan de jongerenenquête 12 t/m 18 jarigen, 2007); 37% van de 16 t/m 18 jarigen in West-Brabant recent dronken of aangeschoten is geweest (in de vier weken voorafgaand aan de jongerenenquête 12 t/m 18 jarigen, 2007).

De onderzoeksresultaten van 2007, 2008 en deze nulmeting in 2010 onderschrijven het belang van het regionale alcoholmatigingsproject ‘Think before you drink’ om alcoholgebruik onder de 16 jaar en overmatig alcoholgebruik boven de 16 jaar te beperken. Sinds vorig jaar werken daarom alle 18 Westbrabantse gemeenten, verslavingsinstituut Novadic-Kentron en de GGD West-Brabant via het project intensief samen om alcoholgebruik te beperken. In 2013 vindt een vervolgmeting plaats om de effecten van het project te toetsen.

Beleid

De resultaten zijn belangrijke kaders voor de activiteiten in het project ‘think before you drink’. Het project streeft er de komende jaren naar resultaten te boeken op onderwerpen zoals het naleven van wet- en regelgeving voor detailhandel, sportkantines, horeca, het ‘opsporen’ van hokken en keten, begeleiding bij ziekenhuisopnames als gevolg van alcohol en voorlichting op scholen. De regionale campagne ‘think before you drink’ zet vooral in op het bekend maken van de schadelijke gevolgen van alcohol onder jongeren, het bekend maken en ‘promoten’ van de adviezen ‘geen alcohol onder de 16 jaar’ en ‘geen overmatig alcoholgebruik boven de 16 jaar’ en het benadrukken van de rol van de ouders en de begeleiding hiervan.

advertentie
advertentie