Groot middeleeuws spektakel in jarig Goudriaan

29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

GOUDRIAAN – Een Middeleeuws spektakel op zaterdag 7 augustus belooft één van de absolute hoogtepunten van de viering van het 750-jarig bestaan van Goudriaan te worden. Goudriaan zet z’n poorten die dag open voor bezoekers uit ‘stad en ommelanden’ voor een programma dat niet eerder in de Alblasserwaard te zien is geweest.

De Middeleeuwse dag biedt een doorlopend programma voor het hele gezin. Stichting Goudriaan 750 werkt hiervoor onder meer samen met Stichting Historisch Educatief Initiatief (HEI), die levendige, educatieve shows verzorgt in authentieke kleding. Zij nemen de bezoekers van de Middeleeuwse dag mee naar de periode rond 1470. Ridders in stalen harnassen zullen een heus toernooi opvoeren. De ridders geven een helmschouw, gaan op jacht, geven een harnasdemonstratie en houden een fascinerend en adembenemend steekspel. ’s Ochtends maken de ridders zich klaar en iedereen mag dat komen aanschouwen. Er is zelfs gelegenheid om met de ridders op de foto te gaan.

Ambachtenmarkt

Belangrijk onderdeel van de Middeleeuwse dag is verder een Middeleeuwse ambachtenmarkt. Er komen ongeveer tien ambachtslieden naar Goudriaan, waaronder een chirurgijn, smid, schoenmaker en tingieter. Door de historische vereniging Binnenwaard is op het laatste moment nog een papierschepper gestrikt. Cuppen uit Gennep zal dit ambacht demonstreren en kinderen de gelegenheid geven zelf papier te scheppen.

In een bewoond tentenkamp kan men een kijkje nemen in het leven van de Middeleeuwen. Een Middeleeuwse muziekgroep zorgt voor de muzikale noot.

Schildknaepenschool

Het Geheime Genootschap (HGG) uit België verzorgt in Goudriaan een Middeleeuwse eetmarkt. Dienstmeiden en -knechten in Middeleeuwse kledij laten de gerechten (Middeleeuwse grill, zoete bruydskoek en spekkebrood) pruttelen op een houtvuur.

Voor de kinderen komt HGG met een Schildknaepenschool naar Goudriaan. Hier kunnen schilden worden gemaakt, de zwaardbehendigheid worden getest op een stropop, aan boogschieten worden gedaan en haarbandjes worden gevlochten.

De bekende Ottolandse schaapherder Huug Hagoort geeft demonstraties met zijn schaapskudde. Diverse andere activiteiten completeren het programma van de Middeleeuwse dag.

Programma

De Middeleeuwse dag in Goudriaan wordt gehouden op zaterdag 7 augustus van 10.00 tot 17.00 uur op het terrein aan De Heuvel. Parkeergelegenheid is er op De Heuvel. Toegangsprijs is 5,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen tot en met twaalf jaar

Het programma ziet er voor die dag als volgt uit: 10.30 uur opening, 10.20 tot 11.15 uur klaarmaken van de steekbaan en de paarden voor het jachttafereel, 11.30 tot 12.15 uur jachttafereel en uitdaging op de steekbaan, 12.15 uur lunch 13.30 - 14.00 uur steekbaan klaarmaken voor de helmenschouw, 14.00 - 14.15 uur helmenschouw, 14.15 - 14.45 uur steekbaan klaarmaken voor het toernooi, 14.45 - 15.30 uur wapenen van de ridders in het kampement, 14.45 - 15.30 uur klaarmaken van de paarden voor het toernooi, 15.45 - 16.30 uur toernooi steekspel en melee op de steekbaan, 16.30 - 17.00 uur publiek kan vragen stellen aan de ridders en foto's maken.

advertentie
advertentie