Fort Altena komt tot leven

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

SLEEUWIJK - Tijdens het eerste weekend van de fortenmaand worden op fort Altena op zaterdag 4 september reguliere rondleidingen verzorgd. Het programma op zondag 5 september staat in het teken van het thema: ‘Historisch Landschap creëren’. Gedurende de gehele dag verzorgen vestingbouwers van 'Het Leege Land' gratis workshops voor jong en oud.

Fort Altena ligt pal naast de A27 (Gorinchem-Breda) en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de rondleidingen om 13.00 en 15.00 uur ervaart men de historie van deze typische vorm van verdediging met het water als bondgenoot. Gidsen vertellen allerlei wetenswaardigheden en met behulp van duidelijke kaarten ontstaat een goed beeld van de strategie van de waterlinie in het algemeen en de functies van fort Altena in het bijzonder. De rondleiding van ± 60 minuten start in het torenfort en kost inclusief een kopje koffie/thee en ‘kruit’koek € 4,50 p.p.

Op zondag 5 september zijn de vestingbouwers van Het Leege Land op Fort Altena in Werkendam, voor de Fortenmaand 2010. Op het fort laten ze zien hoe er in de negentiende eeuw werd gewerkt in en aan de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De geweermaker repareert zijn wapens. De genieofficier en de aannemer werken aan verbouwingen. De soldaten helpen met de bouw en exerceren met hun onderofficier. Iedere bezoeker kan deelnemen aan de activiteiten van de genieofficier en zijn mannen. De officier en de aannemer zijn de hele dag in touw met hun kaarten en oude landmeetinstrumenten. Maar ook het militaire leven gaat gewoon door. De exercities van de soldaten vinden plaats op het grote plein voor de gebouwen.

In verschillende gebouwen van Fort Altena laat Het Leege Land zien hoe de vestingbouwers 150 jaar geleden leefden: de ingenieur heeft zijn kaartenkamer ingericht en de manschappen slapen op hun strobedden.

Fotobijschrift: Genieofficier vertelt over historisch landschap creëren

advertentie
advertentie