Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Hoog bezoek in Gorinchem tijdens de officiële opening van de Fortenmaand. Kapitein L.T. Kraaijenhoff, de oprichter van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wordt tot leven gewekt voor deze bijzondere gebeurtenis. Samen met zijn manschappen geeft hij zaterdag 4 september om 16.00 uur het startsein voor een bijzondere maand vol activiteiten en ontdekkingen. De Fortenmaand vindt plaats van 3 tot en met 26 september op diverse locaties langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Fortenmaand staat dit jaar in het teken van het ontdekken van dit prachtige cultuurhistorische gebied aan de hand van de vestingsteden, forten, het landschap en de kastelen die de Nieuwe Hollandse Waterlinie kent. Ieder weekend in september staat een thema centraal. Naast de specifieke thema's zijn er een tal van activiteiten en evenementen voor jong en meer ervaren.

De forten zijn misschien wel de meest zichtbare elementen binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar dit prachtige cultuurhistorische gebied is meer dan forten alleen. Om de bezoeker van de Fortenmaand dit jaar kennis te laten maken met de gehele Linie is de maand september in vier thema’s opgedeeld. In het eerste weekend staan de vestingsteden centraal, met als hoogtepunt de opening van de Fortenmaand in de vestingstad Gorinchem. Daarnaast zijn er deze dag in de Gorcumse vesting tal van activiteiten te beleven. Er is volop muziek aanwezig in de stad, er kan een ritje worden gemaakt met de paardentram en in het museum is de expositie Het genie van Gorcum (over de Nieuwe Hollandse Waterlinie) te bezichtigen.

In het tweede weekend van de Fortenmaand ontdekt de bezoeker de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het meest zichtbare, maar misschien ook wel het meest vergeten element van de Waterlinie is het prachtige landschap. In het derde weekend ontdekt de bezoeker de verborgen groene strook van Nederland, het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Fortenmaand wordt afgesloten met een weekend waarin de kastelen centraal staan, de pareltjes van de Linie.

Voor meer informatie over de fortenmaand: www.fortenmaand.nl.

advertentie
advertentie