'Flat kan weer 40 jaar mee'

27 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Poort6 opent

vernieuwde

Piazzaflat

GORINCHEM – Zelden was een opening zo spannend als die van de compleet gerestylede Piazzaflat. Zweethanden, ingehouden adem en een hart kloppend in de keel. Gespannen blikken naar boven, want daar gebeurde het allemaal.

Door Mirjam de Swart

Poort6 opende vrijdagmiddag op feestelijk, maar vooral spectaculaire wijze de vernieuwde Piazzaflat. Medewerkers van Poort6, waaronder directeur Dick van Zanten dalen de 60 meter hoge flat af langs kabels. Abseilend een opening verrichten is volgens de vele genodigden ‘hartstikke stoer’.

Sinds begin 2009 heeft Poort6 gewerkt aan de metamorfose van de 35 jaar oude flat. De gevels zijn geheel vernieuwd en er zijn onder andere een dakopbouw, een aanbouw en een nieuwe entree gerealiseerd. Zo heeft de flat met 139 appartementen een geheel nieuwe uitstraling gekregen. ,,Als je vanaf de Merwedebrug naar de skyline van Gorinchem kijkt, valt deze kleurrijke flat extra op. Een beeld om trots op te zijn,” aldus Henri Wessels die deze middag aan elkaar praat.

Glazen balkons

Alle balkons zijn met glas afgesloten waardoor deze meer weg hebben van serres. Vooral de realisatie van deze balkons ging niet zonder slag of stoot. De altijd kritische bewoners waren in het begin niet bijster enthousiast over deze plannen. Een bezoek aan Duitsland moest er aan te pas komen om de mensen te overtuigen.

Nu, ruim anderhalf jaar later, praat niemand er meer over. ,,Ik vond de flat mooi toen ik hier 35 jaar geleden kwam wonen. En nu is hij nog mooier,” aldus de 94 jaar oude mevrouw Leenheer. Als oudste en langst wonende van de Piazzaflat mag zij na de halsbrekende capriolen van het Poort6-team de officiële openingshandeling verrichten. Met één klap op de knop wordt flink wat confetti de lucht ingeblazen.

Panoramawoningen

De panoramawoningen op de bovenste verdieping maken het nieuwe beeld compleet. Opvallend is de glazen dakopbouw met lichtpunt op de 54 meter hoge flat. Met de opbouw is de Piazzaflat 60 meter hoog en hiermee de hoogste woontoren van Gorinchem.

,,Met de renovatie van deze flat hebben we het wonen hier een stuk vooruit geholpen. Het is een fantastisch mooie flat geworden, gelegen op een strategische plek in Gorinchem. Dichtbij alle voorzieningen. Het was een lastige klus, maar uiteindelijk hebben we hem geklaard. Ondanks de klachten tijdens het hele proces blijkt nu dat de bewonerstevredenheid erg groot is. Deze flat moet nog minstens veertig jaar mee kunnen,” sluit poort6-directeur Dick van Zanten zijn toespraak af.

Aan het einde van de middag herinnert niets meer aan de spectaculaire opening die eerder heeft plaats gevonden. Behalve dan misschien die vreemde voetafdrukken op de ramen van de panoramawoningen en de confetti die in een groot deel van de Gildenwijk is neergedaald. ,,Ik had het eigenlijk ook wel leuk gevonden,”gniffelt één van de bewoonsters wanneer ze met haar rollator naar huis terug gaat.

advertentie
advertentie