‘Vroeger kende je alle collega’s uit de reiswereld’

30 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – Coby Biemans opende op woensdag 1 september precies een kwart eeuw geleden haar eigen reisbureau. We gingen naar het Dr. H.B. Wiardi Beckmanplein 49 waar Piazza Travel al weer zeventien jaar is gevestigd. Het album met foto’s, krantenartikelen en advertenties uit de beginperiode kwam op tafel. Samen keken we terug op de eerste jaren in het Piazza Center toen het reisbureau nog Olympus heette en de vele veranderingen ontwikkelingen in de reiswereld.

Door Ria Scholten

Het reisbureau is gezellig ingericht en de kleurige reisfolders die de wanden sieren doen het verlangen naar de vakantie meteen weer opbloeien, maar vandaag viert de nostalgie hoogtij. “Na zeven jaar op een reisbureau te hebben gewerkt dacht ik ‘dat kan ik zelf ook’”, blikt Coby terug. “Ik heb de zaak helemaal opgebouwd met mijn inmiddels overleden vader als steun en toeverlaat op de achtergrond. We zijn eenvoudig gestart met simpele bureaus en kasten die we stapsgewijs hebben vervangen.”

“Het is leuk om in de reiswereld te werken. De klanten zijn meestal vrolijk gestemd want ze gaan ten slotte met vakantie. Zelf heb ik heel veel gereisd. Ik houd van het Midden- en Verre Oosten en vind landen als China, Egypte en Israël erg interessant omdat zij een boeiende geschiedenis hebben. Het is leuk om klanten te adviseren en nog veel leuker als ze na terugkomst komen vertellen dat ze een wereldvakantie hebben gehad.”

“Toch is er in de afgelopen vijfentwintig jaar veel veranderd. Zaken die je nu via email en internet regelt werden vroeger allemaal telefonisch besproken. Je kende alle collega’s uit de reiswereld en wijzigingen werden met een pennenstreek geregeld. Als je tegenwoordig op verzoek van de klant vraagt om iets aan te passen krijg je al snel het antwoord dat de computer niet de mogelijkheid biedt om dit te doen. Verder zijn de mensen avontuurlijker, maar ook veeleisender geworden. Zij verdiepen zich goed in het land waar ze hun vakantie willen doorbrengen.”

“Als reisbureau hebben we een voorlichtende taak. Wij gaan voor een eerlijke verkoop, want we willen onze klanten graag terugzien. Dit houdt in dat wij hen naar waarheid informeren over de voor- en nadelen van een bepaalde bestemming of de accommodatie. Wel zijn de mensen een stuk gemakkelijker geworden. Ze laten ons van alles uitzoeken en boeken hun vakantie vervolgens via internet in de veronderstelling dat ze dan goedkoper uit zijn. Voor de geringe vergoeding die wij voor onze inzet vragen krijgen ze echter heel veel terug. In geval van overboeking zorgen wij voor een alternatief en ook als er klachten zijn gaan wij voor hen aan de slag. Aan de andere kant hebben wij ook veel trouwe klanten die al vanaf het prille begin hun vakantie via ons boeken.”

Sinds twee jaar wordt Coby in haar werkzaamheden bijgestaan door Chantal. “Op woensdag 1 september, onze jubileumdag, is iedereen van harte welkom voor een drankje en een hapje”, vertelt ze. “We vinden het leuk om samen met onze relaties terug te kijken op al die mooie jaren. Klanten die op 1 september of later hun vakantie boeken ontvangen bij hun reisbescheiden een leuke attentie.”

Zie ook de website www.piazzatravel.nl. Het telefoonnummer is 0183-630800.

Foto-onderschrift:

Coby Biemans vindt het nog steeds leuk om in de reiswereld te werken.

advertentie
advertentie