‘Keyrail neemt klacht serieus’

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - De hoeveelheid klachten over geluidsoverlast van de Betuwelijn is in Hardinxveld-Giessendam groter dan in andere gemeenten. Dit hebben Keyrail (beheerder van de Betuweroute, red.), en ProRail (verantwoordelijk voor het spoorwegnet, red.) maandagavond erkend tijdens een inspraakavond voor bewoners.

In totaal wisten ongeveer honderd mensen de weg naar het Hervormd Centrum te vinden. Zij waren benieuwd naar het verweer van Keyrail en ProRail en naar de (eventuele) oplossing van het probleem.

De meeste burgervragen gingen over de ‘enorme’ geluidsoverlast, de snelheid van de treinen, de hoogte van het aanwezige geluidsscherm, het gebruik van mogelijk verouderde treinen en het ontbreken van eerder toegezegde geluidsarme kunststof wielen op de Betuwelijn.

Volgens ProRail moet medio 2011 een M.E.R.-evaluatie worden opgesteld waarin de geluidsmetingen vergeleken worden met de aannames die voor de aanleg van de Betuweroute gemaakt zijn. Na een inventarisatie van de klachten wordt een en ander nu echter in de regiegroep geluid van ProRail besproken en wordt beoordeeld of eerder metingen moeten plaatsvinden.

,,Wij wachten met smart op deze metingen, want een M.E.R.-evaluatie moet formeel worden aanbesteed. Dit kost veel tijd”, aldus Arie de Bruin van de actiegroep ‘Geluidsoverlast Betuwelijn’.

Het feit dat vanaf december 2010 wellicht zware ertswagons op de Betuweroute gaan rijden, zorgt voor nog meer ongerustheid bij de bewoners. Deze wagons produceren naar verwachting nog veel meer geluid.

De ontevreden burgers willen dat de gemeente hen steunt zodat de geluidsoverlast zo snel mogelijk tot een minimum wordt beperkt. De houding van het plaatselijke college, dat bewust een plaatsje in de luwte opzoekt, kan op weinig sympathie rekenen van de bewoners. ..De gemeente Hardinxveld lijkt haar verantwoordelijkheid niet te willen nemen”, aldus De Bruin.

Wethouder Theo Boerman bestrijdt deze uitspraak. ,,Zolang Keyrail op een goede manier met onze burgers omgaat en de klachten serieus neemt, zullen wij ons niet mengen in deze discussie. Formeel zijn we geen partij. Als Keyrail zich niet houdt aan het tracébesluit Betuweroute of de verstandhouding met de burgers verslechtert, treden wij zeker in contact met de beheerder van de Betuweroute. Wij volgen het onderwerp met grote belangstelling.”

Keyrail heeft de klachten in ontvangst genomen en gaat deze inventariseren. Zij laat weten dat dit mogelijk kan leiden tot een onderzoek. De actiegroep was opgelucht na afloop van de bijeenkomst. ,,Keyrail en ProRail lijken de problemen serieus te nemen. We hopen dat de geluidsoverlast snel tot het verleden gaat behoren. Het leefgenot en de nachtrust komen hierdoor weer op een acceptabel niveau.”

advertentie
advertentie