Positiever dankzij Vrienden-programma

3 september 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Wat doe je als je bij een spreekbeurt niet uit je woorden kunt komen? Als je goed kunt leren, maar bij de toets ineens niks meer weet? Het VRIENDEN-programma helpt kinderen en jongeren om anders te denken en hun angsten te lijf gaan.

Alle kinderen zijn op een bepaald moment in hun leven ergens bang voor, maar dat gaat meestal vanzelf weer over. Maar sommige kinderen blijven bang en krijgen hier bijvoorbeeld op school last van. Ze durven geen vraag te stellen als ze iets niet snappen, weten ineens niks meer bij een overhoring of durven andere kinderen niet te vragen samen te spelen.

Sommige jongeren worden juist in de puberteit erg onzeker, wanneer hun lichaam verandert. Dit hoort erbij. Maar sommige jongeren functioneren door negatieve gevoelens niet meer goed op school of in sociale relaties. Wat kan er aan gedaan worden?

Angstige kinderen en jongeren kunnen meedoen met het VRIENDEN programma. Dit programma is speciaal ontwikkeld om kinderen en jongeren te leren beter om te gaan met hun angstige en/of sombere gevoelens. Er is 15 jaar internationaal onderzoek gedaan naar dit programma. Al deze onderzoeken tonen aan dat kinderen en jongeren na het VRIENDEN programma meer durven, positiever over zichzelf denken en beter in staat zijn zelfstandig problemen op te lossen.

Het programma bestaat uit tien wekelijkse groepsbijeenkomsten van anderhalf uur. Tijdens deze bijeenkomsten leren jongeren ‘helpende gedachten’ zoals ‘ik mag fouten maken’ of ‘ik kan het’. Hierdoor staan ze steviger in hun schoenen in moeilijke situaties. Ook zijn er twee bijeenkomsten voor ouders. Tijdens deze bijeenkomsten wordt het programma uitgelegd en krijgen ouders advies hoe ze hun zoon/dochter kunnen helpen.

Yulius (voorheen RMPI-de Grote Rivieren) en OptiMent (onderdeel van Eleos) organiseren het VRIENDEN programma voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar, en voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Interesse of vragen? Neem dan contact op met de OptiMent (pend.zuidwest@eleos.nl of 078 631 69 60) of Yulius (preventie@yulius.nl of 078 654 50 75). Het Vriendenprogramma is een onderdeel van het programma Gezond, gewoon doen! Diverse organisaties werken in opdracht van de gemeenten aan dat programma mee. De GGD Zuid-Holland Zuid voert de regie over dat programma.

advertentie
advertentie