Toon toont veel talent in stadhuis (met film)

14 september 2010 om 00:00 Cultuur

GORINCHEM - In het kader van de week van de amateurkunsten (25 september - 3 oktober) is er momenteel een tentoonstelling te bewonderen op de eerste verdieping van het stadhuis.

Door Inge Keppels

De werken zijn gemaakt door cursisten van TOON uit verschillende cursusgroepen: Open ateliers (ook uit Woudrichem), Beeldhouwen, Plastische vormgeving, Kinderatelier en Gemengde technieken. Onder grote belangstelling is vrijdag de expositie geopend door wethouder Trix van der Torren, van onder andere Kunst & Cultuur. Normaliter is het stadhuis een podium voor professionele kunstenaars. Van der Torren benadrukte dat het bijzondere van deze expositie is dat de kunst gemaakt is door amateurs hetgeen de tentoonstelling zeer laagdrempelig maakt. Ze is onder de indruk van het talent en prees de cursisten en de tentoonstellingscommissie voor het prachtige resultaat.

In totaal zijn er 61 werken te aanschouwen variërend van beelden van speksteen, sculpturen van klei, abstracte werken met olieverf of acryl geschilderd, doeken met zelfportretten, met dieren tot werken waarbij gebruik is gemaakt van gemengde technieken. Zo is in het doek ‘contact’, gemaakt door Riet van Engelen (zie foto) gebruik gemaakt van krantenpapier dat harmonisch in het vlammende kleurenpalet van rood, geel en oranje opgaat. ,,Het boeiende van schilderen is dat je een bepaalde ontwikkeling doormaakt. Voorheen schilderde ik voornamelijk in blauwtinten. Ik durf nu meer los te laten en te experimenteren”, aldus van Engelen. Ze is cursiste van één van de ateliers met als docent Neeltje Alblas.

Volgens Annemarie Pie (coördinator bij TOON) is er een dunne scheidslijn tussen professionals en amateurs. Het belangrijkste is het genieten van de kunstbeoefening. De gedrevenheid en de passie voor de kunst straalt dan ook van de werken af. Een absolute aanrader om één dezer dagen een kijkje te nemen. De expositie ‘Toon toont talent’ is te bezichtigen tot en met 5 november.

Op de foto: Riet van Engelen is één van de cursisten van TOON waarvan werk te zien is in het stadhuis. Op bijgaande film van Dries de Swart zijn ook de andere werken te zien.

advertentie
advertentie