Veer Werkendam stap dichterbij

21 september 2010 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant verlenen de gemeenten Gorinchem, Werkendam en Hardinxveld-Giessendam een aanloopsubsidie van 623.000 euro voor een nieuwe veerdienst. Als woensdag Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland eenzelfde beslissing nemen, dan kan de Veerdienst Gorinchem verder met de ontwikkeling van een nieuwe dienstregeling tussen Gorinchem, Sleeuwijk, Werkendam en Hardinxveld-Giessendam.

Met de aanloopsubsidies kan een nieuwe veerboot worden gebouwd. Die opdracht wordt Europees aanbesteed. Volgens bedrijfsleider Johan Hania van de Veerdienst Gorinchem duurt het ongeveer een jaar voordat de nieuwe veerpont kan worden ingezet. ,,In de spits varen we dan met twee veerboten in deze vierhoek. Buiten de spitsuren is één veerboot voldoende.”

Ontbrekende schakel

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben in 2008 al een motie aangenomen om initiatieven van gemeenten op het gebied van personenvervoer over water actief te ondersteunen. Gedepueerde Staten komen met dit besluit tegemoet aan die motie. De provincie Zuid-Holland is tot dusver daarentegen minder meewerkend geweest. Toch rekent Johan Hania op steun van ook provincie Zuid-Holland. ,,Maar zonder die steun, gaat het niet door,” benadrukt hij direct.

De Gorcumse Veerdienst exploiteert diverse diensten over Merwede en Waal. De dienst Gorincheem-Sleeuwijk telt jaarlijks 100.000 passagiers. Het veer tussen Werkendam en Hardixveld-Giessendam zet jaarlijks 64.000 mensen over. De verbinding Gorinchem-Werkendam is echter nog steeds een ontbrekende schakel.

In de nieuwe regeling zouden de vier plaatsen met twee snelle boten met elkaar verbonden kunnen worden. In de spits ieder half uur. De verwachting is dat het aantal passagiers dan sterk kan groeien tot zo’n 145.000 overzettingen per jaar. In een periode van vijf jaar zou dat aantal kunnen groeien naar een totaal van jaarlijks 390.000 overzettingen. De veerboot vaart dan zeven dagen in de week.

Vluchthaven

Bij deze uitbreiding komt een nieuwe afmeerplaats in de vluchthaven bij Gorinchem eveneens in beeld. Het idee is dat reizigers vanuit de vluchthaven gemakkelijk aansluiting kunnen vinden op het openbaar vervoer. Het station bij de Stationsweg in Gorinchem is dan op loopafstand van de veerdienst.

advertentie
advertentie