Metamorfose voor Ridderburcht

21 september 2010 om 00:00 Nieuws

Door de jaren heen is de Ridderburcht een beetje verouderd en kunnen kinderen er niet meer veilig spelen. Door het gebrek aan leden en bestuur zijn de speeltuin en het verenigingsgebouw in verval geraakt. Jan Versteeg is penningmeester, secretaris en notaris in één, wat volgens hem niet te doen is. ,,Een speeltuinvereniging draaiende houden is veel werk, wat ik niet in m’n eentje kan. Daar zijn vrijwilligers voor nodig die voor driehonderd procent bereid zijn hun schouders er onder te zetten.”

‘Het moet een veilige, mooie plek worden’ GORINCHEM - De Ridderburcht, één van de drie Gorinchemse speeltuinverenigingen, gaat een grote verbouwing tegemoet. Het bestuur van de speeltuinvereniging aan de Zakdragerstraat werkt samen met de NUSO (landelijke organisatie speeltuinwerk) om van de Ridderburcht een gloednieuwe, veilige en moderne speeltuin te maken. Daarom kwamen bewoners van de Schutterswijk afgelopen donderdag in het verenigingshuis bij elkaar om te praten over de toekomst van de Ridderburcht.

door Hidde Remmerswaal

Als dat lukt, heeft het project een grote kans van slagen, denkt Henk Blijendaal, van het NUSO. Deze organisatie wordt gefinancierd door het Ministerie van Jeugd en Gezin om speeltuinverenigingen door het land een handje te helpen. Speeltuinen zijn namelijk een veilige manier om kinderen te laten spelen. Helaas is de Ridderburcht door het gebrek aan toezicht en verouderde speeltoestellen niet zo veilig meer.

Volgens Blijendaal kan dat worden veranderd. Hij heeft al tien jaar ervaring met het opknappen van speeltuinen, dus weet hij hoe dat in z’n werk gaat. ,,Eerst moeten we met een goed plan komen voor een speeltuin. Vervolgens leggen we dat voor aan de gemeente, om voor subsidie in aanmerking te komen.” Blijendaal weet dat, indien de gemeente meewerkt, ook andere fondsen en sponsors geld in het project willen stoppen.

Daarna komt het erop neer om een mooie speeltuin te maken, waar vrijwilligers hard voor nodig zijn. Blijendaal: ,,Mijn ervaring is, als er een mooie tuin ligt komen de bezoekers en leden vanzelf. Daar moeten we dus de schouders onder zetten. Het gebouw moet opgeknapt worden en er zijn meer bestuursleden nodig, Jan kan het niet alleen.”

Op de informatieavond waren meteen al zes mensen bereid om Jan Versteeg te helpen in het bestuur. Bovendien kwamen ze ook met meerdere ideeën voor de speeltuin. Zo moet de tuin iets worden wat in Gorinchem nog niet te vinden is, zoals een hoge toren met een lange glijbaan. Of een toegankelijke tuin met waterelementen. Ook krijgen kinderen in de buurt de kans om hun zegje te doen.

Uiteindelijk moet de Ridderburcht weer een speeltuin worden waar kinderen en hun ouders naartoe kunnen komen, een centrale plek in de buurt. Maar bovenal een speeltuin waar kinderen veilig kunnen spelen, waar toezicht is. Dat laatste moet de toegevoegde waarde zijn van een speeltuinvereniging. Henk Blijendaal: ,,Binnen een jaar moet dit lukken, met een goede begroting en een goed, origineel plan. Met een naam als De Ridderburcht moet dat laatste wel goedkomen. Een thema met ridders en jonkvrouwen zou uitstekend zijn.”

advertentie
advertentie