De Vries Robbé terug in Lingewijk

28 september 2010 om 00:00 Nieuws

Maar ook anderszins is De vries Robbé helemaal in de belangstelling. De stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbé ijvert voor meer waardering voor deze metaalfabriek en haar geschiedenis. En voor behoud van wat er nog te vinden is. De stichting constateert namelijk evenals Willem de Vries Robbé dat er maar heel weinig over is van het eens zo mooie en zeer vermaarde bedrijf. De stichting hield zaterdag een tentoonstelling in De Bogerd voor oud-werknemers en andere belangstellenden. Er werd een mooie film over het bedrijf vertoond en velen brachten boeken, documenten of andere wetenswaardigheden mee. Er werden tijdens deze gezellige middag uiteraard heel wat herinneringen opgehaald.

Stichting wil metaaltechniek in ere herstellen GORINCHEM – Willem de Vries Robbé is in meer opzichten terug in de Lingewijk. Zijn kleinzoon, eveneens Willem de Vries Robbé, schenkt de wijk een mooie plaquette van zijn grootvader, die door de inwoners van de stad al weer enkele jaren geleden werd gekozen tot Grootste Gorcumer Aller Tijden. Nu is in de muur van de nieuwbouw Het Quadrant een mooie plaats gevonden voor de maquette, die woensdag met vereende krachten werd onthuld.

,,De geschiedenis van De Vries Robbé en van Gorinchem hebben veel parallellen,” constateerde wethouder Trix van der Torren na bestudering van die geschiedenis. Twintig jaar na de teloorgang van het bedrijf onthulde zij samen met kleinzoon De Vries Robbé woensdag de plaquette. Zij ontdekte in de archieven niet alleen dat er meerdere directeuren zijn geweest, maar ook dat het een sociaal bedrijf was. ,,Tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgde De Vries Robbé zelf voor zijn personeel en gaf aardappelen, bonen en brandstof. Hij wilde niet dat zijn mensen van de staat moesten leven.” Van der Torren stelde dat de grondlegger van het bedrijf voor een deel grondlegger van Gorinchem was.

Zijn kleinzoon vertelde dat zijn grootvader als 14-jarige jongen een opleiding machinebouw in Twente had gevolgd. ,,Hij was getroffen door de sociale misstanden in de industrie en prees de komst van het ‘kinderwetje’. In 1881 stichtte hij met steun van Stork een kleine machinefabriek in een schuurtje bij de Linge. Maar daar lag niet de toekomst van het bedrijf. Na lang ploeteren stapte hij over op toen minder gewaardeerde metaalconstructies en zette de metaalindustrie uiteindelijk stevig op de Nederlandse kaart. Mijn grootvader ging op reis om te leren. Naar China, Nederlands Indië, Japan en Korea. In het verre oosten bestudeerde hij technische constructies en tekende alles op in zijn kleine zakboekjes.” Zijn kleinzoon heeft die boekjes nog, evenals veel ander materiaal. De Vries Robbé ontwikkelde technieken en zette complete productielijnen op. Bij zijn overlijden in 1923 liet hij een volwassen industrie achter op een terrein van vijf hectare groot waarvan twee bebouwd waren en 600 medewerkers.

Tijdens de tentoonstelling was op een grote luchtfoto precies te zien waar welke fabriekshallen stonden. De hele Lingewijk was eigenlijk De Vries Robbé. Voorzitter John Stoop van de stichting heeft De Rotonde en het schaftlokaal kunnen redden. En er is nog één bijzondere fabriekshal van architect Rosenburg.

De stichting wil deze in ere herstellen met een historische hoek en een (leer)werkplaats ten behoeve van reparaties van technisch erfgoed en voor technisch onderwijs. Van der Meijden zit als contactpersoon voor de oud-medewerkers in het bestuur van de stichting. Hij heeft ruim veertig jaar bij De Vries Robbé gewerkt en kent de oud-collega’s bijna allemaal.

advertentie
advertentie