Meander staat stil bij de oorlog

28 september 2010 om 00:00 Algemeen

GORINCHEM - Leerlingen van de groepen 8 van de drie scholen van de Meander Scholengemeenschap hebben dinsdag 21 september tijdens de jaarlijkse plechtigheid bij het Joods monument bloemen en kaartjes met hun wensen in het teken van het thema ‘Oorlog en vrede’ bij het gedenkteken gelegd. Enkele leerlingen hebben wensen voorgelezen, die op de kaartjes geschreven zijn. Ook hebben vertegenwoordigers van de teams van de drie scholen bloemstukken gelegd namens de leerkrachten en ouders.

‘Kinderen laten zien wat gevolgen zijn’

In 1989 werd in Gorinchem een monument opgericht, dat herinnert aan de Joodse stadsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog uit de stad werden weggevoerd en van wie er 70 niet terugkeerden. Het monument staat nu aan het Melkpad te Gorinchem. In de betonnen wand achter het monument werden toen alle 70 namen van de slachtoffers gegrift.

De Meander Scholengemeenschap, bestaande uit o.b.s. Anne Frank, o.b.s. J.P. Waale en Daltonschool De Poorter, heeft het monument geadopteerd. ,,Met de adoptie van en de herdenking bij het monument proberen wij samen met de kinderen lessen te leren uit het verleden. Ook vandaag de dag zien wij immers voorbeelden van onverdraagzaamheid en zinloos geweld. Door de gebeurtenissen rondom de Gorcumse Joodse Gemeenschap als uitgangspunt te nemen, laten wij onze kinderen ervaren wat de gevolgen kunnen zijn van onverdraagzaamheid.

In de hoogste groepen van onze basisschool is de Tweede Wereldoorlog (en de verbanden en overeenkomsten met hun eigen leven van vandaag de dag) een vast onderdeel van de geschiedenislessen,” aldus directeur Faber van De Poorter, een van de locaties van de Meander Scholengemeenschap.

advertentie
advertentie