Route KunstDinge aan de Linge

19 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Dus zat er niks anders op dan de kunstroute KunstDinge aan de Linge te vervolgen, want daar gaat het hier om. Eerste en tweede klas leerlingen van De Uilenhof van scholengemeenschap De Hoven lieten op de kunstroute gedichten horen; ze liepen een modeshow in recyclebare vuilniszakken; ze speelden in een poppenkast en lieten de alledaagse hectiek van de stad zien door druk bellend door elkaar heen te lopen. Dit was om het contrast aan te geven tussen de polder en de stad. Een thema wat ook te zien is in het Gorcums Museum bij de tentoonstelling De polder in beeld en geluid.

Uilenhof zet Lingebos op zijn kop GORINCHEM - Het stuk bos achter de camping Het Lingebos lag donderdag en vrijdag bezaaid met paarse vogels, koeien van twintig centimeter hoog en grote papieren bloemen. Ook was er een ruimterobot neergedaald, gemaakt van blikjes. Aan een boomtak bungelde een poppenhoofdje, besmeurd met rode verf, terwijl de ledematen verspreid in een doos lagen. Ook besmeurd met verf, dat erg veel van bloed weg had. Vogelmensen sprongen tevoorschijn terwijl de bezoekers afgeleid werden door de kunstvoorwerpen. Zacht en onheilspellend scandeerden ze ,,lopen, lopen, lopen, lopen.”

Door Hidde Remmerswaal

Al deze verschillende vormen van kunst vormden samen één groot festival. Nico Kerver, de muziekdocent van De Uilenhof vertelt over het idee achter KunstDinge aan de Linge. ,,Met de docenten van drama, beeldende vorming en muziek wilden we een festival maken waarin al onze kunstdisciplines samenkomen. Onze inspiratie was hierbij Oerol, het cultuurfestival op Terschelling. We hebben zelfs nog aan de naam Oerol aan de Linge gedacht.”

Oerol

Indirect zat er ook een stukje Oerol in KunstDinge aan de Linge. Kerver is namelijk bevriend met iemand in de Oerolse organisatie, die wel wilde helpen bij de workshops. ,,Alle eersteklassers hebben als voorbereiding op het festival een paar weken een workshop gekregen. Hiervoor hebben we externe docenten ingeschakeld die daar les in kwamen geven. Die hebben we echt overal en nergens vandaan gehaald.”

De voorbereidingen voor KunstDinge aan de Linge begonnen al aan het eind van het vorig schooljaar, toen het idee voor een kunstfestival is ontstaan. In de tussentijd heeft Kerver nauw samengewerkt met Tjoerd Zweije, ook een docent van De Uilenhof, en Desiree Bellaard, van de Stichting Arkelstad. Dat bleek een gouden combinatie. ,,Tjoerd is de man van de ideeën, er komen zoveel ideeën uit zijn hoofd. De één nog gekker dan de andere. Desiree en ik hebben die ideeënstroom, samen met Tjoerd, vorm gegeven. Desiree heeft de organisatorische talenten. Die heeft heel veel voor ons betekend met het regelen van vergunningen. Bovendien heeft ze een hoop materiaal voor ons geregeld, zoals de tenten waar leerlingen ‘s avonds hun presentaties lieten zien.” Het materiaal van de kunstvoorwerpen verzamelden de leerlingen gewoon zelf, dat was allemaal afval wat in de polder een nieuw leven kreeg. Bij één van de shows kwamen deze twee thema’s perfect samen. De leerlingen liepen als een bewegende QR code, een soort van streepjescode, door het bos. In vogelvlucht zou er te zien zijn: KunstDinge aan de Linge.

advertentie
advertentie