Alle soorten hobby’s op Crea-beurs

26 oktober 2010 om 00:00 Algemeen

Het kraampje van het Gorinchemse Creanja is slechts één van de vele creatieve werkplaatsen die afgelopen weekend in de Gorinchemse Evenementenhal stonden. Tijdens het Creatieve Weekend konden liefhebbers van alle mogelijke hobby’s drie dagen lang hun hart ophalen.

Bezoekers komen van heinde en verre GORINCHEM - ,,Als je even wacht kan je de kleuren zien.” Cees, van glasblazerstand Creanja, houdt een glazen kraal in een vlam van 1100 graden. De roodgloeiende glazen kraal koelt af en als eerste verschijnen er dunne witte strepen, daarna komen er heldere dikke blauwe strepen bij. Als laatste komt een groene kleur tevoorschijn, die langzaam aan de hele kraal kleurt.

Door Hidde Remmerswaal

Als je vanaf de ingang simpelweg je neus volgde leidde de geur van lavendel, via een houtbewerkingskraampje, naar een workshop om zeephangertjes te maken voor een ketting. Van daaruit ging er weer een geur van verschillende bloesems naar een stalletje waar geurkaarsen werden verkocht, en gemaakt.

Ieder jaar

Op weg daar naartoe stonden kraampjes met snoeischaren, houtbewerkingsgereedschappen, Oost-Indische inkt, en scrapbookversielsels. Ook maakten mensen glas-in-lood-ramen, kettingen van fietsbanden en decopatches. Iris en Kristi waren druk aan het decopatchen; het versieren van houten beelden met plakpapier. Iris (15): ,,We komen hier elk jaar terug. We zijn niet zo creatief, maar het is wel erg leuk om een beetje rond te kijken.” Kristi (15): ,,Dit is het eerste kraampje waar we langskwamen, dus zijn we deze workshop gaan doen. Hierna gaan we nog mozaïeken. En volgens mij kan je ook nog ergens zeepkettinkjes maken.”

Kristi en Iris komen allebei wel uit Gorinchem, maar er waren ook bezoekers die vrij veel reistijd hadden. Frederiek van Doorn komt helemaal uit Nederweert, een plaats in het noorden van Limburg. ,,Ik ga alle grote beurzen en braderieën af, als ze niet te ver weg zijn. Twee jaar geleden ben ik zelfs in Hardenberg geweest. Dat was ook erg leuk en groot. Gelukkig is dit nog iets dichterbij.”

Het creatieve weekend in Gorinchem is ontstaan nadat weekenden met dezelfde opzet erg succesvol bleken in Hardenberg. Daisy van den Elshout, organisator van het Creatieve Weekend vertelt wat over de achtergrond. ,,Sinds een paar jaar hebben we een vergunning om publieksevenementen te organiseren. De organisatie achter de Gorinchemse Evenementenhal hield dit soort weekenden al twee keer per week in Hardenberg. Wij hebben hun ervaring en expertise naar Gorinchem gehaald.”

En dus trekt Gorinchem nu mensen uit het hele land. Niet alleen bezoekers, maar ook kraampjes. De stand van de Scrapsjop komt helemaal uit Beuningen. Bojoura Siep staat achter de kraam en vertelt hoe ze in Gorinchem terecht zijn gekomen. ,,We stonden al op een soortgelijke beurs in Rijswijk, en via via hebben we een mailtje gekregen dat deze beurs er was. Dus kunnen mensen nu bij ons komen om hun fotoboeken op te pimpen. Het is nog niet heel erg druk, maar mensen moeten de weg naar de beurs altijd een beetje zien te vinden. Afgezien van dat is alles perfect geregeld.”

advertentie
advertentie