Meerderheid voor nieuwbouw Lingewijk

2 november 2010 om 00:00 Nieuws

Gemeenteraadslid Hannie Hania (Stadsbelang) schoot dit keer uit haar slof toen vanuit de oppositie weer veel kritiek werd gegeven op de bouwplannen in ‘haar’ wijk. In eerste termijn had zij al aangegeven blij te zijn dát er gebouwd gaat worden. Ook Frank Duijnhouwer (PvdA) was vol lof. ,,De keus van de gemeenteraad was om te differentiëren bij nieuwbouw. Dat lukt zo goed gelukt. Er is veel overleg geweest met bewoners en de speeltuinvereniging. Ook daarvoor niets dan complimenten, met name voor projectleider Wil den Hartog. Hij is telkens weer met de mensen gaan praten. Chapeau. En, geluk bij een ongeluk, we kunnen bij het Wellant College die 32 woningen compenseren,” aldus Duijnhouwer.

Oppositie staat met kritiek alleen in raad GORINCHEM - ,,Wanneer is de SP nou eens positief? Wat nou, geen winkels in de Lingewijk? De Lingewijk heeft alles. Altijd al gehad. Ik ben nog steeds heel trots op mijn Lingewijk. Als er bepaalde winkels niet zijn, dan heeft dat te maken met haalbaarheid, niet met de gemeente.”

Marcel Wildschut (D66) noemde deze oplossing creatief, maar vroeg zich af wat de risico’s zijn. En D66 blijkt grote moeite te hebben met de ‘slotgracht’ om de nieuwe speeltuin. De democraten zien liever een openbaar dan een gesloten terrein.

Marjo Molengraaf (CU/SGP) kon zich heel goed herinneren dat de raad in het verleden een motie heeft aangenomen voor de bouw van starterswoningen in de Lingewijk ter compensatie van het wegvallen van deze woningen in het bredeschoolproject Gildenplein. ,,Waar zijn die starterswoningen nu ineens gebleven?” wil zij weten. Ook vindt zij de inspraak van wijkbewoners heel onduidelijk. ,,Er wordt gesproken over een bewonerscommissie, maar er zijn inmiddels diverse verenigingen en groeperingen actief. Wat wil de wijk nu eigenlijk?”

Zij kreeg geen duidelijk antwoord van wethouder Jack Oostrum. Hij legde wel uit dat in de Lingewijk van meet af aan is gewerkt met vier partijen. ,,Er zouden 445 woningen worden gebouwd. 32 zijn er gesneuveld en daar hebben we nu bij Wellant een alternatieve locatie voor gevonden. Met de speeltuinvereniging hebben we goed overleg gevoerd. Het is een vereniging, dus als zij geen openbaarheid van het terrein willen, is dat hun goed recht. De gracht om het terrein heen is vooral bedoeld om vandalen buiten te houden.”

De wethouder zegde meteen toe dat de verbinding voor langzaam verkeer tussen speeltuin en Merwedekanaal nu per ongeluk niet op de kaart staat maar er zeker wel komt. Een motie hiervoor van GroenLinks werd door de meerderheid van de raad gesteund. Ilhan Tekir (GroenLinks) diende de motie in, vergezeld met nogal wat kritiek. GroenLinks vindt het jammer dat het zwembadgebied wordt bebouwd en ,,de speeltuin wordt verdrongen.” Eva Dansen (SP) had geen goed woord voor de bouwplannen.

advertentie
advertentie