Veel te doen bij start Kunstweek

9 november 2010 om 00:00 Nieuws

,,Dat is ook wat we willen laten zien,” vertellen initiatiefnemers Menno Mollema en Jack van Mildert enthousiast. ,,We hebben de aftrap van de Kunstweek dit jaar heel breed getrokken, om te laten zien dat cultuur een heel breed begrip is en om de drempel te verlagen voor mensen die niet gewend zijn bij kunst- of culturele instellingen binnen te stappen.”

Museum als centrum van cultuurwereld GORINCHEM - De Gorcumse kunst- en cultuurwereld heeft zaterdag alles uit de kast gehaald om zich te presenteren. Centrum en uitgangspunt van de activiteiten was het Gorcums Museum. Bezoekers werden bij aankomst al meteen blij verrast en welkom geheten in een kleine kinderboerderij van het Natuurcentrum op de Grote Markt met geiten, kippen en andere aaibare dieren. In de hal van het museum werden eendenkooien gevlochten, potten gedraaid, boven werden kinderen geschminkt en was het een drukte van belang bij de tafels vol streekproducten en bij de Artoteek, die open dag hield.

De cultuurwereld wacht momenteel in onzekerheid af wat er komen gaat. Er komen flinke bezuinigingen. Dat weet iedereen. Maar de gemeenteraad zal pas in januari of februari gaan beslissen over hoe en wat. Het dreigende Zwaard van Damocles, vooral de onzekerheid, is bijna snijdend. Met de brochure ‘Cultuurshoppen tijdens de Kunstweek’, die huis-aan-huis is verspreid, zet de organisatie de vele instellingen en initiatieven letterlijk op de kaart.

,,De markt moet nog een beetje wennen,” constateert Menno Mollema, ,,maar kunst en cultuur moeten weer terug naar de samenleving en het bedrijfsleven. Kunstenaars en instellingen kunnen zelf ook wat creatiever en commerciëler gaan denken. Dat moeten musici ook. In feite is daar niets mis mee.” Mollema is zelf ondernemer, maar stort zich als liefhebber graag in de organisatie van van alles en nog wat. Hij wil werken aan een kruisbestuiving; de samenleving kan niet zonder cultuur visa versa.

Brainstormen

Ook wordt meer samenwerking tussen de instellingen genoemd. Museum, schouwburg de Nieuwe Doelen, Toon, bibliotheek, stadsarchief en anderen zouden samen het voortouw kunnen nemen. ,,Misschien moet een initiatiefgroep gaan brainstormen over wat de mogelijkheden zijn,” oppert Jack van Mildert. ,,Het voordeel van beperking is dat je dan wel creatief moet zijn. We willen graag meedenken, initiatieven nemen, en voorkomen dat instellingen straks worden afgerekend op rendement. Er zijn ook aspecten zoals intrinsieke waarde, leefbaarheid en inspiratie. Die zijn niet te meten.”

Ondertussen verzamelt een nieuwe groep zich rond toneelgroep Bisonder voor een theatrale tocht langs culturele instellingen. Dit keer allemaal nieuwe Gorcumers. ,,Gorcum is een kleine stad met een enorme potentie. We moeten niet stoppen, maar het anders gaan doen, anders kan er zo veel kostbaars verloren gaan.” Jack van Mildert noemt plaatsen als Papendrecht als voorbeeld van hoe je niet moet willen worden.

De kunstweek wordt deze week gevierd bij alle culturele instellingen.

advertentie
advertentie